Cea mai importanta explozie solara a anului. Cum sunt afectati romanii de fenomen
Explozia solara de acum doua zile a fost una cu adevarat puternica. NASA a amanat inclusiv lansarea unei rachete care ar fi trebuit sa transporte o capsula in spatiu.
Problema este ca nu numai comunicatiile pot fi perturbate in astfel de situatii. Desi nu exista inca explicatii stiintifice, foarte multi oameni s-au plans in aceasta perioada de groaznice dureri de cap. Altii au avut o stare de nervozitate. Doctorii vorbesc despre anumite efecte asupra sistemului nervos central.
Cea mai importanta explozie solara a anului potrivit celor de la NASA a facut ca masa de plasma dislocata sa se intinda pe o suprafata de 7 ori mai mare decat cea a Pamantului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vorbim de un miliard de tone de magma eliberata care s-a deplasat spre Terra cu o viteza medie de 500 km pe secunda. Acest lucru inseamna ca efectele se pot resimti si la cateva zile dupa eruptie.
Explozia a fost atat de puternica, incat compania americana Orbital Sciences a amanat cu doua zile lansarea unei rachete. Si asta pentru ca nivelul de radiatie din spatiu, extrem de ridicat , ar fi putut avaria sistemele electronice ale lansatorului.
Revenind pe Pamint, medicii explica faptul ca exploziile solare si nivelul cercut al radiatiilor pot produce modificari fizice si comportamentale asupra unor persoane.
Spre exemplu, la Iasi, trei femei sustin ca s-au simtit extrem de rau in aceste zile. Si pentru ca nu gaseau explicatii s-au adresat medicilor.
"Toate pacientele cu varste intre 25 si 50 de ani acuzau cefalee, ameteli, asociate in general cu tulburari de somn si modicari ale dispozitiei. Exploziile solare si nivelul crescut al radiatiilor pot produce adesea modificari fizice" explica Tudor Ciuhodaru, medic.
"Trebuie sa evitam expunerea intre 12 si 16 si cum nu putem face asta, trebuie sa fim toleranti" spun medicii.
Mai ales ca nu ar trebui sa mai avem parte de astfel de evenimente. 2014 ar trebui sa fie un an cu activitate solara minima, dupa ce la sfarsitul lui decembrie efectul de inversare a polilor magnetici ai soarelui a pus punct unui ciclu de 11 ani de activitate intensa. Timp in care, din fericire, pe langa nenumaratele aurore boreale nu s-au inregistrat efecte majore.
Cea mai mare explozie solara a fost inregistrata pe 1 septembrie 1859, atunci cand omenirea facea primii pasi in tehnologie. Daca o furtuna similara s-ar produce acum, pagubele ar ajunge la doua trilioane de dolari.