Ce trebuie să știm despre noile reguli privind eliberarea antibioticelor. De ce a fost nevoie de un nou ordin pentru farmacii
Cât de repede se pot adapta farmaciștii noilor reguli? Este vorba despre regulile pentru prescrierea și eliberarea antibioticelor, care au fost serios înăsprite.
De acum este obligatoriu ca pe rețete să fie trecute CNP-ul pacientului, diagnosticul exact, doza de tratament, numărul rețetei și seria.
În plus, farmaciștii vor stoca în sistem toate aceste informații, astfel încât oamenii să nu poată lua tratamentele din mai multe farmacii. Ministerul dorește astfel să limiteze consumul excesiv de antibiotice.
Rețeta pentru antibiotice trebuie să fie clară și completă.
Beatrice Speteanu, farmacist și preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a fost invitată în ediția de dimineață a Știrilor Pro Tv pentru a vorbi despre aceste noutăți, dar și despre cât de periculoase pot fi antibioticele, luate în cantități mari și după ureche.
Beatrice Speteanu, farmacist: ”În România, se știe clar că avem cea mai mare rezistență la antibiotice din Europa, după Bulgaria, unde ei au implementat deci deja acest sistem și acolo s-a văzut o scădere. Se știe clar că toată lumea vrea să ia un antibiotic pentru orice, să fie în casă, orice durere de gât, orice durere de măsea, era oarecum o o practică foarte des întâlnită”.
”Nu va mai putea lua fără toate acele date completate pe o rețetă, dar și până acum era aceeași lege valabilă. Medicamentele antibiotice se dau doar pe bază de prescripție. Acum, doar, prescripția e puțin mai completă. Într-adevăr, e o problemă în care nu sunt toți medicii informați asupra acestei noi reguli și pacientul poate să meargă din farmacie în farmacie sau să fie trimis înapoi la medic.”
Cosmin Stan: Dar de ce a fost nevoie de acest nou ordin al ministerului care să întărească regula care exista deja?
Beatrice Speteanu, farmacist: ”Din păcate, pe vremea pandemiei a apărut o nouă ordonanță în ceea ce privește rețetele care pot fi transmise prin orice metodă, inclusiv cea electronică, ceea ce însemna că erau foarte multe rețete pe Whatsapp pasate poate de la pacient la pacienți și ei puteau să-și ia aceste medicamente din orice farmacie. Medici care prescriau în plus. Iar acum, prin această raportare, se poate verifica și câți medici prescriptori de antibiotice există în țară, ceea ce nu se putea face decât la nivelul farmaciilor, doze ieșite și intrate. Acum se pot verifica și medicii prescriptori în ceea ce privește cantitatea...”
Cosmin Stan: Adică am putea identifica medicul care prescrie prea multe antibiotice.
Beatrice Speteanu, farmacist: ”Da, care nu ar avea sens în ceea ce privește doza de urgență. Și aceasta era ordonanță din 2006. Acuma ce este nou este faptul că farmacistul va cere o declarație pe proprie răspundere a pacientului în care se trec datele CNP-ul și seria și numărul de buletin. El va semna că nu va lua din altă farmacie, dar noi odată ce introducem datele pacientului se va vedea că el a luat din alte farmacii. (...) Ordinul a apărut pe 10 ianuarie, publicat în Monitorul Oficial și avem noi farmaciile timp 60 de zile pentru implementare și pentru transmiterea informațiilor în sistem.”
Roxana Hulpe: În București există acest sistem în farmacii?
Beatrice Speteanu, farmacist: ”În București peste 50% din farmacii îl aplică deja.”
Sursa: Pro TV
Etichete: medicamente, antibiotice, retete, farmacie,
Dată publicare:
20-01-2024 08:53