Ce știu copiii despre coronavirus: "Eu nu vreau să nu am bunici"

Ultima actualizare: 28-03-2020 20:05

Părinții trebuie să le explice copiilor de ce trebuie să stea în casă și ce este coronavirusul care îi împiedică să meargă la joacă sau în parc.

Psihologii spun că cei mici vor pricepe mai ușor cât de gravă este de fapt situația dacă vor primi exemple concrete, pe înțelesul lor.

Ioana: ”Eu am înțeles că trebuie să evităm să ieșim afară din cauza acestui virus și trebuie să evităm contactul cu bunicii, pentru că unii suferă când nu au bunici și eu nu vreau să nu am bunici și vă rog să stați în casă până se termiăa și după ieșim afară cu toții, normal”.

Erin: ”De ce stăm în casă? Păi, e coronavirus. Și ce e corona? Păi, mulți bolnavi și trebuie să avem mare grija și să nu ieșim afară. E periculos. Da, eu nu mă plictisesc niciodată acasă”.

Vlad: ”Este simplu. E coronavirus. Și ce e? Poți să o transmiți la bunici care pot muri. Și ce facem noi? Stăm în casă”.

În ajutorul părinților au venit și câteva organizații non guvernamentale care încearcă să le explice copiilor ce este coronavirusul prin filmulețe sau animații.

Micuții trebuie să înțeleagă

”Cel mai nou descoperit se numește coronavirus. Este tare, tare important să stăm acasă și să asculți de părinți, ei te vor proteja”.

Daniela Mogoș, consilier de dezvoltare personală: ”Este important ca micuții să înțeleagă încă de la început care este problema cu care ne confruntăm, să înțeleagă ce e un virus, să înțeleagă cum se întâmplă lucrurile, care este modalitatea prin care se transmite acest virus.

Sarcina părinților, a bunicilor, a adulților stă în a le explica copiilor că aceasta nu este o perioada de vacanță, ci este doar o măsură luată pentru a preveni răspândirea coronavirusului, care provoacă mult rău în jurul nostru”.

Psihologii îi sfătuiesc pe părinți să aibă această discuție cât mai des cu cei mici.

”Trebuie să fim implicați”

Otilia Mantelers, psiholog: ”Trebuie să fim implicați. Să le spunem copiilor ce se întâmplă în acest moment. Noi să le spunem că ori de câte ori ei au întrebări legate de subiect să vină să ne întrebe absolut orice.

Însă copii nu o să facă așa, ei își exprimă cumva anxietatea și frica prin întrebări de genul ”eu de ce nu pot să ies?”, ”vreau să ies”, nu o să ne spună îmi e teamă de coronavirus, de ce e atâta panică în jur? Noi atunci putem să le reamintim, mai ții minte de ce nu ieșim afară? Hai să îți mai desenez. Noi vrem să le oferim siguranță”.

Iar copiii trebuie să fie învățați ce pot face pentru a se proteja de coronavirus.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!