Ce ţară a cumpărat prima corvetă construită la Galaţi. România nu are astfel de nave
Prima corvetă de luptă construită într-un șantier din România a fost livrată joi Pakistanului.
Este echipată cu radare de ultimă generație, are heliport și ambarcațiuni cu motor. Peste 2.500 români angajați la Șantierul Naval din Galați au reușit să construiască colosul într-un timp record: un an și opt luni. În tot acest timp, Armata Română duce în continuare lipsă de nave performante de luptă.
Două ambarcațiuni, ambele fabricate la Șantierul Naval din Galați, au trecut cu brio testele de lansare la apă. Ulterior, corveta intrată joi în dotarea Forțelor Armate Navale din Pakistan, a efectuat diverse exerciții de probă în Marea Neagră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Muhammad Fayyaz Gillani, Forțele Navale Pakistaneze: „Nava poate merge în orice misiune navală, însă principala misiune este păstrarea siguranței pe linia costieră. Am efectuat mai multe teste în care am verificat performanțele, iar echipajul este foarte mulțumit."
Nava a fost denumită după bătălia de la Yarmook, din secolul al VII-lea, dintre armatele califilor și Imperiul Bizantin.
Cu o lungime de 91 de metri, cu o greutate ce depășește 2300 tone și echipată cu un heliport, nava "Yarmook" urmează să meargă în misiuni de patrulare în Oceanul Indian. Una dintre cele două nave urmează să fie livrate Marinei Militare Pakistaneze, ambele construite la Șantierul Naval din Galați.
Peste 2500 de angajați români ai Șantierului Naval din Galați au muncit pentru ca superba corvetă să fie gata la termen.
Ed Veen, consilier naval: „În Galați este un șantier naval excelent pentru aceste tipuri de nave. Este principalul șantier pentru portofoliul de apărare și securitate. Avem clienți pretențioși care cer multe detalii. Nu este nicio îndoială că putem construi acest tip de nave și pentru România."
Dotarea cu echipamentul militar de performanță se va face în Pakistan.
Daniel Vrabie, manager proiect petru nava militară Yarmook: „Va fi dotată cu un tun de 30 de milimetri, lansatoare de rachetă, radare cu infraroșu, un sistem de reducere a semnăturii magnetice a navei, câteva bărci de intervenție rapidă. Este foarte bine echipată.”
Reporter: „S-au construit astfel de nave vreodată pentru Marina Română?”
Daniel Vrabie: „Din păcate nu, dar ne dorim să se întâmple acest lucru."
Pe lângă fregatele și corvetele militare, la Galați se construiește o navă gigant care va merge într-o misiune de cercetare în Antarctica. De asemenea, au fost livrate nave pentru Marina Militară din Tunisia, Italia și Angola.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!