EXCLUSIV: Interviu cu pasageri aflați în carantină pe nava Diamond Princess din cauza coronavirusului

Ultima actualizare: 10-02-2020 19:24

17 cetățeni români se află în continuare în carantină pe vasul de croazieră blocat într-un port din Japonia, în condiții tot mai criticate de pasagerii de pe navă.

Singurii doi români care s-au aflat în provincia Hubei din China atunci când a izbucnit epidemia de coronavirus au ajuns în țară.

Mai îngrijorătoare este însă soarta celor 17 conaționali blocați pe nava de croazieră ''Diamond Princess'' din Japonia. Bilanțul îmbolnăvirilor la bord, a ajuns la 135 de cazuri confirmate.

Corespondentul ProTV Cosmin Stan a vorbit astăzi cu doi pasageri, și iată ce a aflat.

Hia și Bill Brooks sunt doi americani aflați acum în carantină la bordul navei ''Diamond Princess'', care a devenit locul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri din afară Chinei.

Hia și Bill Brooks: „Mulți pasageri sunt neliniștiți dar noi continuăm să gândim pozitiv și încercăm să-i calmăm pe ceilalți cât putem, încercăm să-i determinăm și pe ei să rămână pozitivi”

Sunt în a 6-a zi de carantină și spun că până acum au reușit să își găsească de făcut câte ceva ca să nu se plictisească. Interacțiunea cu membrii echipajului este limitată însă pe cât posibil.

Hia Brooks: „Ni se aduc în cameră trei mese, mic dejun, prânz și cină, iar personalul este extraordinar, iar dacă avem nevoie de orice altceva doar trebuie să sunăm la un număr de telefon și ei ne aduc. Ei bat la ușă, au mască și mănuși și ne livrează mâncarea direct, nu o lasă acolo la ușă. Noi credem că suntem în cel mai bun loc în care am putea fi în acest moment cu acest virus pentru că dacă și noi suntem infectați atunci măcar nu vom infecta la rândul nostru pe alții afară în oraș.”

Cei doi americani îi cunosc și pe unii dintre românii care lucrează pe navă și apreciază eforturile întregului echipaj.

Hia Brooks: „Acești români de la bord sunt foarte muncitori, sunt minunați și atât de prietenoși și, bineînțeles, fetele foarte frumoase ca de obicei.”

În ciuda optimismului afișat, situația devine din ce în ce mai greu de suportat la bord. Autoritățile japoneze au permis azi, în premieră, ca pe lângă cei 135 de oameni infectați cu coronavirus să fie debarcati și alți pasageri care suferă de diferite afecțiuni. În plus, personalul medical va continua să preleveze analize de la cei care nu se simt bine, iar numărul îmbolnăvirilor ar putea continuă să crească.

Yoshihide Suga, Japanese Chief Cabinet Secretary:În prezent e greu să-i testăm pe toți cei de la bord. Oricum vom continua să-i examinăm însă pe cei care încep să aibă simptome precum febra, dar și pe cei mai în vârstă. Aceștia vor fi testați cu prioritate”

Compania care deține vasul de croazieră încearcă să le facă turiștilor aflați în carantină viața cât mai ușoară, așa că i-a anunțat astăzi că le va rambursa toate cheltuielile din această croazieră precum și costul plătit pentru vacanță și transferurile către navă. În plus, le oferă o croazieră viitoare. Restricțiile impuse de autorități sunt însă strict respectate.

Jan Swartz, președinte Princess Cruises: „Scopul nostru principal e să susţinem nevoile medicale ale pasagerilor şi ale echipajului. Guvernul japonez şi Princess (compania, n.r.) au trimis resurse suplimentare şi un număr mai mare de medici şi asistente care au urcat la bordul navei.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO