Ce spun italienii școliți fictiv ca asistenți medicali în Reghin. "Dobbiamo mangiare"
O amplă operațiune a Poliției Române este în plină desfășurare la o școală postliceală sanitară din Reghin, dar și la Inspectoratul Școlar Județean din Mureș.
Anchetatorii au bănuiala că mai mulți cetățeni italieni ar fi fost ajutați să pună mâna pe diplome de asistenți medicali în mod fraudulos. Oamneii nu ar fi călcat la orele de curs și nici nu aveau cunoștințe practice.
Într-un imobil din Reghin, o casă mai mică de 200 metri pătrați, funcționează o școală privată de asistenți medicali generaliști, asistenți de farmacie, dar și balneofiziokinetoterapie.
La parter sunt garajele altei persoane, iar cursurile s-ar desfășura la etaj. Tot la aceeași adresă este și o clinică de recuperare a unui specialist italian.
Bărbat: "Partea de jos este a mea, partea sus este a lor. Sunt medici care țin orele. Știu că sunt trei fundații și probabil cum s-au împărțit între ei".
De dimineață, au început perchezițiile. Mai mulți tineri italieni au venit la clădire, însă au refuzat să spună dacă sunt actuali ori foști cursanți.
Reporter: Vorbiți româna?
Student italian: "No, italiano. Dobbiamo mangiare, dopo... (n.r. - Trebuie să mâncăm, după...)".
Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea că din 2019 în cadrul acestei școli postliceale sanitare mai mulți cetățeni italieni ar fi primit diplome de asistent medical fără ca măcar să știe să vorbească limba română și fără să fi participat la cursuri ori la stagii de practică.
Femeie: "Am văzut dimineață, cand am ajuns la muncă, o mașină de poliție. Cred că ei sunt în măsură să stabilească ce se întâmplă și cine a greșit. Vorbim totuși de sănătatea și de siguranța noastră".
Localnicii spun că deseori au mai văzut italieni prin zonă.
Femeie: "Este o școală postliceală sanitară".
Reporter: E italiană?
Femeie: "Așa am auzit... În niciun sistem nu ar fi cazul să dăm așa diplome".
Bărbat: "E a lui, ceva italian...".
Reporter: În ce limbă vorbesc?
Bărbat: "Italiană".
Reporter: Și aici fac?
Bărbat: "Da".
Percheziții au fost și la Inspectoratul Școalar Județean Mureș. În acest caz a fost deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș. Se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, față de mai multe persoane cercetate.
Diplomele obținute la școala din Reghin erau apoi recunoscute în orice țară din Uniunea Europeană.