Din ce în ce mai mulți italieni se căsătoresc cu românce. Mariajele mixte din Italia, în creștere
Tot mai mulți italieni aleg să își întemeieze familii cu românce. O confirmă Institutul de Statistică din Peninsula.
Mai mult, aflăm că s-au căsătorit chiar în perioada de pandemie, când au avut loc puține evenimente. De altfel, tot în Italia, sunt în creștere și mariajele mixte, dintre românce și cetățeni de alte naționalități, în general arabi și albanezi.
Mariana este designer vestimentar și s-a mutat în Italia după ce și-a găsit acolo.
Mariana: „Ne-am cunoscut în avion pe teritoriu neutru, spațiu neutru, am decis să trăim aici pentru că mie dintotdeauna mi-a plăcut Italia. Am studiat artele, așa că pentru mine visul a fost tot timpul să trăiesc aici, suntem popoare latine, avem aceleași origini, avem aceleași valori, cultură, principii”.
În urma căsătoriei, în cele mai multe cazuri, româncele aleg să treacă la catolicism.
Preot catolic: „Așa cum spunea domnul Berlusconi, la un moment dat au considerat că româncele sunt cele mai frumoase dintre toate celelalte. Am celebrat și eu căsătorii între un italian și o româncă, mai multe, și din ce am în evidență știu că sunt căsătorii reușite. Româncele sunt apreciate pentru frumusețe și pentru cea sufletească, și suntem ordonați, știm cu toții, o apreciază italienii, și probabil și mama viitorului soț italian apreciază românca, care este o persoană ordonată și frumoasă”.
Un raport al Institutului de Statistică italian arată că dintre bărbații italieni care s-au căsătorit cu femei din afara țării, în 18% din cazuri a fost vorba de românce, urmate de ucrainence și rusoaice. Nu doar în Italia întâlnim acest fenomen. Oana este asistentă în Spania și este căsătorită cu un spaniol.
Oana: „Bunica mea spunea odată: 'Mamă, tu ai nevoie de un inginer', și uite că soarta a făcut să fie inginer, un om foarte educat, foarte atent. Cultura spaniolă într-adevăr m-a acaparat 100%”.
Pe de altă parte, datele oficiului de imigrări arată că în acest moment, 18 000 de cetățeni din afara UE și 3.900 de europeni s-au mutat în România după ce și-au găsit aici jumătatea.
Alina este căsătorită cu un cetățean din Camerun și trăiesc în România.
Alina: „Pasiunea noastră e muzica, e ceea ce ne-a adus împreună, dar el lucrează în IT și eu în imobiliare. Între noi doi ca și cuplu nu există bariere din punct de vedere al societății și îndoctrinările pe care le avem încă, peste tot nu doar în Romania, ne duce mult în zona de în care ne este greu să acceptam noul, și nu trebuie să ne uităm atât de mult la ambalaj”.
România nu are deocamdată o situație a cetățenilor români căsătoriți în alte țări cu străini, abia la anul evidența populației va aduna aceste informații.