Ce sistem antidronă ar primi România pentru apărarea graniței cu Ucraina. Este în teste în Israel
România va primi în teste unul din cele mai performante sisteme antidronă pe care să-l folosească la graniţa cu Ucraina, în zona Deltei Dunării.
Surse din cadrul Guvernului României au precizat că e vorba de componente primite de la mai multe ţări partenere, şi au fost semnate deja mai multe acorduri în acest sens. Ministerul Apărării nu a oferit deocamdată detalii despre acest proiect.
Informaţiile sunt ţinute la secret despre capabilitatea acestui sistem, care ar trebui să fie eficient împotriva dronelor ruseşti folosite în atacurile asurpra porturilor Reni şi Ismail, şi care au căzut luna trecută accidental şi în zona localităţilor noastre, Plauru şi Ceatalchioi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Surse militare spun că e posibil să vorbim despre sistemul antidronă folosit de SUA, întrucât acesta ar fi cel mai performant.
Vorbim de un sistem dotat cu un radar capabil să detectează dronele care zboară foarte jos, şi care foloseşte apoi o undă laser pentru a le anihila.
Un astfel de sistem ar fi fost în testare şi în Israel, care intenţionează să-l integreze în celebrul lor sistem de apărare antiaeriană numit IRON DOME.
Deocamdată, Ministerul Apărării Naţionale nu a putut oferi detalii despre această iniţiativă, dar să nu uităm că anul trecut au fost scoase la licitaţie două contracte în valoare de peste 230 de milioane de lei, fără TVA, pentru sisteme antidronă. Legat de această achiziţie, Ministerul Apărării a precizat că procedura este încă în desfăşurare.