După doi ani de pauză, a fost reluat un obicei de Rusalii unic la noi în țară: udatul nevestelor. Tradiția este păstrată cu sfințenie în satul Hodac din Mureș.

An de an, femeile de curând căsătorite sunt udate în râu. Se spune că astfel vor aduce pe lume copii frumoși și sănătoși.

Îmbrăcate în straie populare, tinerele neveste din Hodac au fost duse în pași de dans spre malul râului Gurghiu. Acolo, soții le scufundă picioarele în apa limpede.

Femeie: „Nu s-a simțit rece, a fost chiar bună să zic după atâta căldură, după dansul purtat. La început am zis vai, ce rece va fi dar nu s-a simțit. Apa fiind sfințită de ieri se zice că e foarte bine să fie așa.”

La ceremonie sunt chemate doar cuplurile care s-au căsătorit după Rusaliile din anul care a trecut.

Mărioara Feier, localnică: „Dacă le bagă la apă, le merge bine toată viața și au copii frumoși și sănătoși și gospodari. Acum mai nou nu se îngesuie fetele și femeile la udat, numai așa mai puținele. O dată erau 30-40 de neveste.”

Leontina Pop, localnică: „Eu cu bărbatul meu stau bine și uite chiar astăzi se împlinește 42 de ani de căsnicie, avem un ficior frumos înalt, sunt bunică fericită, am o noară ca o floare și sunt cea mai bucuroasă de pe Valea Gurghiului.”

La obicei participă tot satul, dar vin și oameni din localitățile învecinate. Cu o zi înainte, preotul sfințește apa râului Gurghiu.