Ce se întâmplă cu Primăria Sectorului 5 după condamnarea lui Cristian Popescu Piedone
După ce Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv în Dosarul Colectiv, atribuţiile de primar au fost preluate de viceprimarul Mircea Nicolaidis (PPU-SL).
Mircea Nicolaidis a explicat, joi, pentru Agerpres, că atribuţiile de edil i-au fost delegate, întrucât anterior, prin hotărâre de Consiliu Local, a fost desemnat să le preia. El a amintit că, potrivit noului Cod administrativ, sunt doi viceprimari, dintre care unul este desemnat de Consiliul Local să preia atribuţiile primarului în caz că aceasta se impune.
"În primul rând trebuie să ducem mai departe munca depusă până acum de domnul primar cu această echipă care s-a format aici. Noi credem că sunt schimbări vizibile în sector", a declarat viceprimarul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Nicolaidis a adăugat că în maxim şase luni trebuie organizate alegeri pentru funcţia de primar, conform Codului administrativ.
Ce prevede legea
Conform legii, prefectul Capitalei trebuie să constate încetarea mandatului primarului printr-un ordin care are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
Codul Administrativ prevede că după ce prefectul semnează ordinul ar putea să apară contestații în termen de zece zile.
"Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare", conform legii.
Apoi, instanța trebuie să se pronunțe în 30 de zile, iar decizia este definitivă.
Dacă primarul nu contestă ordinul, după ce trec cele 10 zile, se ajunge la termenul legal de 90 de zile în care trebuie să fie organizate alegeri.
Data alegerilor este stabilită de Guvern: "Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10)".
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Cristian Popescu Piedone, colectiv, condamnari Colectiv,
Dată publicare:
12-05-2022 16:43