Ce se întâmplă cu dozele de vaccin care rămân nefolosite. Explicația secretarului de stat în Ministerul Sănătății

Dată publicare: 15-03-2021 11:46
Dată actualizare: 15-03-2021 11:58


Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a explicat în cadrul ediției Știrilor Pro TV ce se întâmplă dacă la finalul unei zile rămân vaccinuri nefolosite.

„În momentul de față se fac aproape 50.000 de vaccinuri pe zi și este aproape imposibil să ai o potrivire perfectă la sfârșitul zilei din varii motive și atunci noi am emis instrucțiuni prin care să se evite pierderea de doze, tocmai pentru că sunt limitate. Dacă pe parcursul zilei se observă un surplus de doze, coordonatorul centrului de vaccinare va apela persoane de a doua zi, de a treia, și așa mai departe, prin care să identifice persoane care pot să vină în acea zi la vaccinare. Dacă nici așa nu se identifică, nu irosim doze”, a mai adăugat secretarul.

Baciu a dat un exemplu, despre o situație dintr-un spital, unde nu s-au găsit, telefonic, persoane care să vină mai devreme, așa că medicii au mers în ambulatoriu, unde se aflau persoane pentru consultații, care au fost întrebate dacă vor să se vaccineze, pentru că au mai rămas doze.

„Ideea e să nu irosim nicio doză, pentru că sunt limitate, iar vaccinarea are avantaje”, a încheiat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO