Ce salarii au Nicușor Dan, primarii de sector sau cei din țară și cât vor avea după ce CCR a dat undă verde măririlor
Salariile primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene vor creşte cu până la două mii de lei. Iată ce salarii au aceștia în prezent.
Curtea Constituţională a girat majorarea veniturilor pentru autorităţile publice locale şi a stabilit că decizia adoptată de PSD şi PNL în toamnă este constituţională.
"Este o decizie politică prin care puterea îşi cumpără liniştea pentru alegerilor care urmează", au replicat cei din opoziţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În septembrie anul trecut, reprezentanții USR şi cei ai partidului lui Ludovic Orban au încercat să oprească majorarea salariilor primarilor şi au contestat legea iniţiată de PSD, PNL şi UDMR la curtea constituţională. Sesizarea a fost însă respinsă de cei nouă judecători.
Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale: "Consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Votul Curţii a fost cu o mare majoritate".
Textul rămâne astfel în forma votată de putere şi prevede majorări generoase pentru aleși.
Primarul general al Capitalei va fi cel mai bine plătit
Primarul general al Capitalei va fi cel mai bine remunerat şi va ajunge la un salariu brut de 23 de mii de lei. Viceprimarii, primarii de sector şi preşedinţii de consilii judeţene vor avea aproape 2 mii de lei în plus la leafă, iar primarii oraşelor mari din ţară vor câştiga în total peste 17 mii de lei. Primarii de comune vor primi cu 1320 de lei mai mult.
Cât câștigă aceștia în prezent și ce majorări vor primi
-Primarul General al Capitalei – 20.800 lei (salariul brut în prezent) - 2.200 de lei majorarea;
-Viceprimar/ primar de sector/ președinte de CJ – 18.720 de lei salariul brut în prezent - 1.980 de lei majorarea;
-Vicepreședinte CJ – 16.640 salariul brut în prezent- 1.760 de lei majorarea;
-Primarii din marile municipii – 15.600 de lei salariul brut în prezent - 1.650 de lei majorarea;
-Primarii din comune – 12.480 de lei salariul brut în prezent - 1.320 de lei majorarea.
Ionuţ Moşteanu, deputat USR: "Este evident o legătură între liniştea aleşilor locali şi alegerile locale, linişte care este cumpărată din când în când de PNL şi PSD . Am văzut că PNL şi PSD sunt două mari agenţii de plasare a forţei de muncă de partid în aparatul bugetar, foarte mulţi oameni care nu fac nimic."
Cine va mai avea salariul
Odată cu majorarea salariilor primarilor vor creşte şi cele ale funcţionarilor din primării, adică pentru jumătate de milion de oameni. Veniturile acestora sunt calculate în funcţie de cele ale edililor.
Şi dacă judecătorii Curții constituţionale nu ar fi respins sesizarea opoziţiei, PSD şi PNL aveau în plan adoptarea unei ordonanţe prin care să fie majorate salariile aleşilor locali. De la sfârşitul anului şi până acum, guvernul a mai crescut veniturile din administraţia locală şi prin sporuri acordate primarilor şi funcţionarilor care lucrează cu bani europeni.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
28-02-2023 19:37