Ce s-a întâmplat la audierea patronului de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu a fost reținut pentru 24 de ore
Patronul de la pensiunea Ferma Dacilor și doi administratori ai afacerii și-au petrecut noaptea după gratii. Ei au fost reținuți pentru 24 de ore, iar procurorii vor să ceară arestarea lor preventivă.
Între timp, a fost anunțată și sursa probabilă a incendiului care a ucis opt oameni, printre ei și copii. Ar fi vorba de efectul termic al curentului electric. Altfel spus, instalația electrică s-ar fi încins.
De asemenea, a fost extinsă și ancheta. Sunt urmăriți penal și primarul din localitatea Gura Vadului unde funcționa pensiunea, fostul edil de acolo și un funcționar.
La trei zile după ce și-a înmormântat fiul, mort în incendiul de la Ferma Dacilor, omul de afaceri care deținea locul, Cornel Dinicu, a fost dus cu mandat la audieri la Poliția Prahova.
Anchetatorii au mai cerut explicații de la doi indivizi asociați cu Dinicu, administratori ai fermei.
Deși a petrecut aproape 10 ore ofițerilor de la Serviciul de Investigații Criminale, Cornel Dinicu, dar și ceilalți doi oameni de încredere, administratorii statutari ai pensiunii Ferma Dacilor, nu a dat absolut nicio declarație, a refuzat să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat acolo înainte de această tragedie de proporții. S-au prevalat cu toții de dreptul la tăcere, însă asta nu i-a împiedicat pe anchetatori să emită ordonanțele de reținere pentru 24 de ore pentru acuzația de distrugere din culpă urmată de un dezastru. De altfel, au părăsit sediul poliției prahovene însoțiți de escortă.
Potrivit procurorilor, din 2016 și până când a avut loc tragedia, Ferma Dacilor „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale” iar demersurile făcute de administratori pentru „intrarea în legalitate” au fost făcute - de asemenea - cu încălcarea legii.
„Situația a creat premisele izbucnirii unui incendiu care condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, a transmis Ministerul Public.
Potrivit unor surse apropiate de anchetă se conturează tot mai mult ipoteza că incendiul devastator ar fi pornit de la un televizor aflat în camera în care dormeau doi dintre copii și pe care aceștia îi foloseau foarte mult pentru jocuri video. Însă este aproape imposibil de stabilit cu certitudine acest fapt câtă vreme aparatul a fost mistuit de flăcări.
Într-o postare făcută recent pe Facebook, în care susținea că a aflat că după înmormântarea fiului lui va fi arestat, Cornel Dinicu a încercat să inducă ideea că incendiul ar fi provocat de o mână criminală.
„De ce cred că e o mână criminală? Pentru ca eu sunt victima perfectă. Trecutul meu mă face să nu fiu credibil indiferent ce aș spune acum și indiferent care e adevărul.. Ce contează e doar ce spun autoritățile care au zis din prima zi ca exclud o astfel de Ipoteză.. Cum excluzi ceva dacă nu cercetezi?…”, a scris Cornel Dinicu.
Iar varianta lui este susținută și de avocatul fostului primar din Gura Vadului.
Georgescu Adrian, avocatul lui Constantin Lungu: „Sunt în posesia unei filmări care îmi ridică mari semne de întrebare cu privire la modul de propagare al acestui incendiu, în sensul că dintr-o clădire care are o formă pătrată pe cel puțin două dintre laturi incendiul s-a propagat cu o forță superioară. Dacă incendiul era din punct de vedere accidental, forma, forța de propagare era lineară, nu pe două laturi.”
Înainte ca Dinicu și colaboratorii lui să fie reținuți, anchetatorii au făcut percheziții în locuințele lor.
Au fost verificate și casa primarului din Gura Vadului, Nicolae Sora, a fostul edil Constantin Lungu, și a unui funcționar de la Primărie.
Ofițerii serviciului de investigații criminale și procurorii prahoveni au decis să extindă ancheta și în ceea ce privește construirea și funcționarea pensiunii Ferma Dacilor, așa că au început urmărirea penală în acest dosar pentru acuzații de fals intelectual și abuz în serviciu.
Primarul din Gura Vadului, fostul primar și funcționarul public au fost duși și ei la audieri.
Pe fostul primar din Gura Vadului, Constantin Lungu, anchetatorii îl suspectează că, împreună cu funcționarul public din Primărie, responsabil de urbanism, audiat acum, ar fi emis certificate care atestau edificarea Fermei Dacilor fără să verifice dacă la ridicarea acesteia au fost respectate legile în construcții. În acest fel, spun anchetatorii „a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de cazare la SC Ferma Dacilor SRL, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier.”
Georgescu Adrian, avocatul lui Constantin Lungu: „Această acuzație asupra funcționarilor publici nu cred că își are corespondent în realitate. Eu sunt foarte rezervat la acest moment în condițiile în care domnul Dinicu demarase mai multe proceduri judiciare pentru intrarea în legalitate și atât timp cât unui funcționar public i se pun în față hotărâri judecătorești, trebuie să le respecte.”
Nicolae Sora, primar Gura Vadului: „Este un certificat de edificare al construcțiilor emis în 2020. S-au edificat clădirile pensiune și restaurant și spații de cazare. Au venit cu o autorizație de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizați de Ministerul Turismului și atunci am considerat că este autorizată această... Normal ar fi trebuit să ceară autorizație de funcționare, pe care nu au cerut-o.”
Procurorii vor să ceară arestarea lui Cornel Dinicu și a celor doi administratori de la Ferma Dacilor.