Ce s-a întâmplat în Italia când sistemul de sănătate nu a mai făcut faţă. România e la un pas de această situaţie
Încheiem o săptămână cu vești de infarct, într-o țară în care sistemul de sănătate rămâne veriga slabă.
Este timpul să ne protejăm temeinic și să arătăm respect pentru medicii care din martie încoace pare că luptă singuri. Spitalele sunt arhipline, iar, din păcate, Covid-19 chiar aduce moarte. În ultimele 24 de ore a îndoliat 123 de familii. Cea mai tânără dintre victime avea 21 de ani.
Patru dintre cei care s-au stins de joi până vineri nu aveau alte probleme de sănătate, însă chiar și așa, infecția i-a doborât în final.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Victime cad tot mai des și salvatorii, care de luni de zile fac eforturi supraomenești pentru a-i ajuta pe suferinzi. Corneliu Istrate avea 51 de ani și era asistent medical la Spitalul Județean de Urgență din Brăila. A fost două săptămâni în grija colegilor de la terapie intensivă, după care s-a stins.
În acest moment peste o mie de oameni au nevoie de suport ventilator sau măcar de o mască de oxigen, pentru că nu mai pot să respire singuri.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Am văzut situații. De exemplu, ieri a venit salvarea cu un pacient care s-a stopat când a ieșit din salvare și a trebuit resuscitat. Sunt multe astfel de cazuri. Este un stres fantastic.”
Medic militar: „Am avut nenumărate situații în care pacientul apărea stabil și apoi a fost nevoie foarte repede să intervenim. Am fost acuzați de diverse persoane, care sunt prin birouri, că vrem să-i păcălim și ne-au ameninţat că vin să vadă dacă avem toată secția ocupată. I-am invitat să vină să-i numere.”
Un loc rămâne liber în terapie intensivă doar pentru câteva minute, pentru că în fiecare spital sunt zeci de pacienți a căror stare de sănătate se poate agrava oricând.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Vă mai pot spune că statistica a arătat în Italia ca în momentul în care sistemul de sănătate a fost copleșit, rata de mortalitate de la 3-5 la sută a crescut la peste 12 la sută, ceea ce nu cred că ne-o dorim niciunul dintre noi.''
În România, ultima raportare a arătat 10.260 de noi bolnavi în doar 24 de ore. Nu vor merge cu toții în spitale, dar statistica de până acum a arătat că 10 la sută dintre cei diagnosticați cu infecția Covid-19 dezvoltă forme grave, iar jumătate dintre cei care ajung în ATI se sting.
Numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei se apropie de 300.000, iar în acest moment șase județe au o incidență a cazurilor de peste cinci la mia de locuitori. Cele mai multe cazuri noi sunt în Cluj, Timiș, București și Sibiu.
Reporter: „Spitale Covid mai faceți, exclusiv Covid?”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Nu, în acest moment reevaluăm tot ce înseamnă capacitatea de ATI și ce înseamnă evoluție pe plan local.''
În tot acest timp autoritățile vobesc și despre cei care au reușit să învingă boala. Sunt peste 195.000.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus romania, pacienti infectati,
Dată publicare:
06-11-2020 17:31