Raed Arafat, precizări privind noile restricții. Creșele și after-school-urile rămân deschise

Ultima actualizare: 06-11-2020 14:28
Raed Arafat, precizări privind noile restricții....
Raed Arafat, precizări privind noile restricții....

Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise chiar dacă CNSU a propus altfel, iar şcolile trec online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens, a declarat vineri secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Ieri au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de Guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă. Bineînţeles, sub rezerva observaţiilor care urmează să vină de la Consiliul Legislativ, dacă vor fi observaţii, dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare şi, bineînţeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea", a informat Arafat.

Vezi AICI lista restricțiilor care intră în vigoare de luni

El a precizat că, potrivit noilor reglementări, masca de protecţie sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa COVID-19, iar magazinele se vor închide la ora 21:00.

"Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea, în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă, aceasta este măsura, poate, care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată şi sunt convins că va fi respectată, având în vedere că toată lumea ştie, deja, în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândirii virusului", a susţinut Raed Arafat.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

 

- Au fost adoptate HG și OUG, iar noile măsuri ar urma să intre în vigoare luni. Măsurile vor fi impuse pe o durată de 30 de zile. La finalul perioadei se va face o nouă evaluare și se vor impuse măsurile care vor fi necesare în abza acestei evaluări.

- Portul măștii va fi generalizat, în spații deschise, indiferent de incidență. Credeți-mă, este măsura care va duce cel mai mult la reducerea răspândirii virusului, dacă va fi respectată.

- A doua măsură națională este închiderea magazinelor la 21.00. Menirea este limitarea mobilității și a contactului. Sunt excepții - cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării, care rămân deschise.

- Limitarea deplasărilor între orele 23:00 - 5:00, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, dau petreceri, ies afară

- Sunt excepții în baza unor documente justificative (titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere): deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici.

- Interzicerea petrecerilor în spațiile închise sau deschise. A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase -  unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului inchis, au devenit și ele inchise - s-au pus pereți - ele devin spații închise. Acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise din legea tutunului se tratează ca spațiu închse, neputând fi tratate ca terase

- Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor, bâlciurilor Excepție fac piețele în spații deschise, cu respectarea normelor

- Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați

- A fost emisă OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil

- Creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile

- A fost emisă OUG pentru achiziționarea unor echipamente pentru ATI. S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente: 1.500 de ventilatoare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale (50 de mare capacitate), aparatură pentru analize importante în terapia intensivă, 500 de aspiratoare de secreție.

- Vor fi achiziționate 3 milioane de teste rapide antigen, care vor fi folosite în special pentru pacienții simptomatici, 50 de milioane de măști chirurgicale, 10 milioane de seringi, pentru campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

- Suma estimată pentru aceste cantități este de 67 de milioane de euro

- A mai gost aprobată HG pentru dezvoltarea și achiziția anticipată de vaccin anti-Covid, în valaore de 200.000 de euro.

- Insist că nu putem lua măsurile singuri, fără participarea tuturor. Știu că vor fi nemulțumiri, trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, ca să putem limita răspândirea până nu va fi prea târziu

- Nu ascultați știrile care poate vă vor spune că aceste lucruri nu sunt ok, că nu trebuie să purtăm mască

De ce rămân deschise creșele și after-school-urilor?

Pentru că este greu pentru părinții care muncesc. Sigur, telemunca va scădea activitatea creșelor

Rămân deschise terasele și funcționează ca până acum?

Dacă sunt terase conform definiției, rămân deschise. Dacă au acoperiș și două laturi, sunt spații închise, atunci merg pe regula spațiilor închise.

Există un număr maxim de persoane care pot merge în vizită de sărbători?

Nu, pentru că nu putem controla locuințele. Sfatul nostru este ca oamenii să respecte regulile și chiar dacă ai chemat pe cineva în vizită, să poarte toți mască. Petrecerile sunt interzise. Dacă cineva riscă, atunci face pe răspunderea sa acest lucru. Dacă e muzica dată tare, și cineva face reclamație, poliția poate da amenzi pentru tulburarea liniștii publice.

Despre telemuncă - Este vorba în primul rând despre instituțiile publice. Consisderăm că companiile au responsabilitatea proprie, sperăm să nu fim în situația în care cineva să spună că nu vrea să decaleze programul. Implementarea este obligatorie. Ministerul Muncii va lua măsuri dacă se se respectă

Când vom avea o scădere a cazurilor - La acest moment ne așteptăm să continue creșterea cazurilor de COVID-19. Insistența este ca măsurile să rămână pentru cel puțin 30 de zile, pentru a avea un impact. Efortul nostru comun poate că va duce la scăderea incidenței. Dacă implementăm măsurile corect, putem vedea o scădere a numărului de îmbolnăviri peste o lună

Campania electorală - sunt valabile aceleași reguli din campania pentru alegerile locale

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO