Ce riscă furnizorii care nu plafonează adaosul comercial la alimente. Unii încearcă să mențină prețurile actuale
De marți, 1 august, până pe 31 octombrie, adaosul comercial pentru mai multe alimente de bază este plafonat la 20 la sută.
Măsura, hotărâtă de Guvern acum o lună, sub forma unei ordonanțe de urgență, este obligatorie pentru toți comercianții și procesatorii. Sunt vizate fabricile de pâine, mezeluri și brânzeturi, aprozarele, brutăriile, băcăniile, și marile magazine. Însă, dacă tragem linie sub lista de cumpărături, economia e de doar câțiva lei, față de acum câteva zile.
După exemplul mai multor țări din Europa, ca Franța, Italia, Germania și Spania, limitarea adaosului comercial ar trebui să ducă și la o scădere a prețurilor. În Spania, de exemplu, au fost reduceri la produsele esențiale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ema Loredana Badea, rezident în Spania: „S-a eliminat TVA la produsele de primă necesitate, lapte, ouă, pâine, cereale și carne. Nu era mult, că TVA e un 4% din produs, dar în suma la sfârșit de lună ceva-ceva se cunoștea.”
La noi, unele centre comerciale au anunțat deja scăderi de preț. Un domn a ieșit special să cumpere de-ale gurii, pentru el și soție.
Bărbat: „Am luat 10 aripioare și am făcut o ciorbă cu borș.”
Reporter: Va conta pentru dvs. această diferență de un leu-doi?
Bărbat: „Ooo, cum să nu?”
La raft și în galantare, la un coș cu alimente pentru două persoane, care să ajungă pentru 2-3 zile, economisești de o înghețată. 40 de bani la franzelă, 80 de bani la brânză și lapte, aproape un leu la ouă, un leu și ceva la carne. Dar nu ne putem aștepta la ieftiniri mari, pentru că scopul Guvernului e să tempereze scumpirea alimentelor de bază, pe care cei cu venituri mici nu și le-ar mai permite.
Cumpărător: „Am văzut. Dar nu la mărcile de firmă, cum s-ar spune. La astea mai așa au scăzut prețurile.”
De fapt, toți procesatorii și comercianții au fost obligați să-și limiteze adaosul comercial la 20 la sută. Doar că, dacă furnizorul de materie primă sau fabricantul cresc prețul, chiar dacă cei din următoarea verigă își scad profitul, schimbarea va fi insesizabilă pentru cumpărător. Mai mult, unii fabricanți au ieftinit produsele din listă și le-au scumpit pe altele.
Cumpărător: „Mi-a spus doamna că e 12 lei asta, și era 11 lei zilele trecute. Smântâna.”
Reporter: Credeți că se simt câțiva lei?
Cumpărător: „Mă îndoiesc. La ce cheltuieli sunt...”
Asociația comercianților mici și mijlocii spune că nu toți furnizorii s-au aliniat obligației de a plafona adaosul comercial, deși cei prinși că n-au respectat legea riscă amenzi între 100 de mii și 2 milioane de lei. Mai mult, unii au găsit portițe ca să mențină prețurile actuale.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților: „Producători de pâine ne-au anunțat că modifică tipul de făină pe care-l folosesc, să iasă de sub incidența legii. Adică au mai pus o mână de făină de secară, și nu mai fac pâine albă simplă, fac pâine albă de secară.”
Majoritatea firmelor care produc alimente plafonate timp de trei luni consideră că profitul mai mic le pune în pericol stabilitatea afacerii.