Ce poți face cu brazii naturali după sărbători. Serviciul de salubritate din Galați îi transformă în compost
Brazii naturali pe care toată lumea îi aruncă din case, după sărbătorile de iarnă, se pot transforma într-un îngrășământ excelent pentru terenurile agricole.
La Galați, serviciul de salubritate are și o stație de tocare a deșeurilor vegetale. Într-un singur sezon se strâng peste cincizeci de tone de brazi, iar compostul rezultat din prelucrarea lor este folosit, printre altele, la amenajarea spațiilor verzi din oraș.
Brazii naturali sunt transformați în compost pentru amenajarea spațiilor verzi
Încă din perioada sărbătorilor de iarnă, autoritățile au anunțat că brazii naturali fără ghiveci pot fi lăsați la ghenele de gunoi sau în centrele pentru deșeuri vegetale. De acolo sunt preluați și colectați selectiv de angajații firmei de salubritate. Pomii de Crăciun ajung apoi în stația de compost de la marginea orașului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Toți brazii sunt trecuți printr-un tocător, după care sunt așezați în brazde, în așa fel încât, în termen de câteva luni, să se transforme într-un compost folosit cu succes în agricultură.
Bogdan Topală, șeful Serviciului de Depozite și Reciclare: „După aproximativ patru luni, în care se întoarce brazdă, se umectează, aceștia sunt ciuruiți și transformați în compost. Compostul se folosește la amenajarea spațiilor verzi din Galați și se poate vinde populației. Agricultorii de la Matca mai vin la noi și achiziționează, mai sunt persoane fizice din municipiu”.
Prețul pentru o tonă de compost este de 189 de lei, stabilit prin hotărâre de Consiliu Local. Specialiștii spun că materialul ajută mult la dezvoltarea sănătoasă a plantelor, pentru că reglează și aciditatea solului.
Cerasela Țocu, inginerul șef al stației de sortare: „Ca un pământ negru, dar mai poros. Are altă densitate față de pământ. El trebuie amestecat cu pământul existent în brazde. E ca un îngrășământ, nu se pun florile sau plantele direct în el. În momentul în care e amestecat cu pământul, echilibrează și PH-ul, dacă e prea acid îl face mai alcalin”.
Până luni, în Galați, au fost colectate 25 de tone de brazi.