Globurile românești, la mare căutare în toată lumea. Decorațiunile de la noi împodobesc brazi din SUA și Japonia
Vânzările de globuri româneşti ating anul acesta cifre record. Tot mai multe ornamente de brad, realizate cu migală în fabricile de la noi, împodobesc pomii de Crăciun de peste ocean sau chiar din estul Asiei.
Anul trecut, am trimis la export decoraţiuni în valoare de aproape 3 milioane de euro. Ce-i drept, când vine vorba de ce importăm, cifrele sunt de 8 ori mai mari.
De aproape trei decenii, într-o fabrică din Cluj-Napoca sunt produse anual peste 300 de modele diferite de globuri, pictate manual.
Primul pas în acest proces este modelarea tuburilor de sticlă. Apoi intră în scenă artistii talentați.
Doina Stezar, pictor: „Se face pe faze. Se pune o vopsea, se lasă la uscat, și pe urmă se trece la următoarea vopsea, că dacă nu se amestecă. Trebuie răbdare și un pic de atenție, și atunci iese”.
Aproape 90 la sută dintre decorațiuni merg la export. Sunt însă mai scumpe cu 10-20 la sută decât anul trecut.
De aici, în jur de jumătate de milion de globuri sunt livrate anual în toată lumea. Dacă până acum majoritatea ajungeau în SUA, anul acesta cele mai multe vor împodobi brazii din Italia.
Sezonul acesta, globurile românești împodobesc brazi inclusiv în Japonia.
Pe de altă parte, cele mai multe dintre decorațiunile care ajung la noi sunt din China. Anul trecut, am adus de peste hotare marfă de aproape 25 de milioane de euro numai pentru Crăciun.
Mihaela Turcu, manager producător de globuri: „Îmi pare rău de piața românească, care e împrăștiată ca de obicei. Din piața românească avem doar doi clienți constanți, iar în rest solicitări de comenzi directe micuțe”.
Și un producător din Cluj vinde anual peste o mie de ornamente din sticlă, pictate manual. Pentru asta lucreaza câteva luni. În rest, femeia muncește la o fabrică de globuri din Ungaria, unde, spune ea, interesul pentru astfel de produse este mai mare.
Ramona Kovacs, producător de globuri: „Mulți spun că sticla se sparge, alții chiar apreciază că e sticlă și pictat manual. Luăm comenzi din Cluj, de la clienți pe care îi avem deja de ani de zile”.
Un glob din sticlă pictat manual costa între 10 lei și 50 de lei.
Dintr-o fabrica din Alba Iulia ies, în schimb, ornamente realizate din porțelan.
Amalia Sarmeș-Baciu, manager marketing fabrică porțelan: „Am văzut o creștere a vânzărilor, o dublare față de pandemie. Am avut desfacere și la export cu ele în căteva țări din Europa cum ar fi Germania, Finlanda și Italia”.
Prețul unui set de trei asemenea decorațiuni pornește de la 39 de lei.