Masuri mai dure: ce patesc firmele care detin bunuri si pot fi tinta hotilor
Politia anunta noi masuri pentru firmele care detin bunuri si ar putea fi tinta hotilor. Pana la sfarsitul anului, trebuie sa angajeze experti care sa decida cat de vulnerabil este sistemul de securitate si sa propuna masuri.
Dar pentru ca deocamdata nu exista astfel de evaluatori pe piata, Ministerul de Interne vrea sa organizeze cursuri de specializare, iar doritorii vor sustine apoi mai multe examene.
Aceasta femeie a procedat la fel ca multi alti angajati ai caselor de schimb valutar. A plecat din biroul ei de pe Calea Mosilor pentru cateva minute, fara sa ii pese ca in tot acest timp poate avea loc o spargere. La fel s-a intamplat de exemplu acum doi ani cand o casa de schimb valutar din vecinatate a fost tinta unui jaf. La intoarcere casierita nu a mai gasit nici banii, nici monitorul unui calculator.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Desi in ultimii ani Calea Mosilor a devenit vestita pentru talhariile care au loc aici la casele de amanet sau magazinele de bijuterii, nici in ziua de azi aceste societati nu si-au angajat agenti de paza. La randul lor infractorii pot scapa foarte usor pentru ca in zona sunt multe blocuri si mijloace de transport in comun.
"Sa spunem la o casa de schimb valutar riscul e lipsa geamului antiglont. Mai pot enumera lipsa unei usi de acces care nu prezinta rezistenta la efractie. Dar multe vulnerabilitati stau in sarcina personalului uman" spune comisar-sef Aurel Catrinoiu.
In curand insa firmele vor trebui sa aiba avizul unui evaluator de securitate pe care il vor si plati. "E foarte important de precizat ca aceste masuri vor fi raportate la o rata a criminalitatii judetene si a localitatii. Masurile pentru acelasi tip de unitate vor fi diferite in functie de pozitionarea obiectivului", sustine comisar-sef Aurel Catrinoiu.
In capitala cele mai multe furturi au loc in sectoarele 4 si 5. De exemplu aceasta banca din sectorul 4 a fost jefuita anul trecut si amendata de politisti pentru ca anjagatii nu au respectat masurile de securitate. Cu toate acestea reprezentantii institutiei au considerat ca nu este nevoie de un agent de paza.
Evaluatori pot fi toti romanii fara antecedente penale care au absolvit un curs de specialitate si au lucrat 5 ani in domenii care implica planificarea, organizare sau executarea masurilor de securitate.