Ce este și când va trece România la economia circulară. “Cea mai mare provocare este voința politică”

×
Codul embed a fost copiat

Trecerea economiei României la un model circular, care presupune reutilizarea mai eficientă a resurselor, este inevitabilă pe termen lung, dar acest proces se împiedică de lipsa voinței politice.

“Aceasta este cea mai mare provocare”, spune Luminița Roșca, Director General al Stratos, o companie de consultanță de mediu care a contribuit la elaborarea strategiei naționale în domeniu.

Economia circulară presupune, printre altele, reutilizarea energiei rezultate din folosirea resurselor primare, reciclarea produselor și a materialelor, precum și reducerea dependenței de materiile prime. Uniunea Europeană își propune să ajungă la o economie complet circulară, până în 2050.

Invitată la emisiunea Pro Verde, prezentată de Teodora Ghenciu, Luminița Roșca a amintit că și în România, planurile de a trece la economia de tip circular “nu sunt niște chestii absurde sau visătoare”, ci au termene clare de implementare, aprobate de Guvern.

Luminița Roșca: “Evident, nu vorbim în economia circulară doar despre cum să eficientizăm consumul de resurse și să reducem deșeurile. Este o rețea întreagă de strategii și principii. Vorbim foarte mult despre inovație, despre digitalizare, despre Internet of Things, vorbim despre soluții bazate pe natură, în special în agricultură, vorbim despre schemele de răspundere extinsă a producătorului, vorbim inclusiv despre proiecte sau programe cum ar fi sistemul de garanție-returnare, care o să apară în curând și în România.”

Citește și
companii
„Rămânem cu oameni pe care nu avem unde să-i punem.” România, printre ţările cu cel mai mare declin al producţiei industriale
Furie la Viena, după anunțul că România și Bulgaria ar putea intra în „Air Schengen”: „Este trădare! Cât de proști cred Nehammer și Karner că sunt austriecii?”

Trecerea la economia circulară este inevitabilă, pe termen lung. Ce schimbări va aduce pentru companii

Luminița Roșca amintește că presiunea din partea societății crește constant asupra companiilor, determinându-le să-și ajusteze modelul de business, pentru a răspunde, în cele din urmă, nevoilor economiei circulare.

Ea admite că trecerea la un model economic circular poate presupune unele costuri pentru companii, însă amintește că există mai multe surse de a face rost de bani, inclusiv din fonduri europene și prin PNRR.

Luminița Roșca: “Presiunea societății este foarte mare. Presiunea investitorilor este foarte mare. Da, companiile de investiții, fondurile de investiții, băncile încep fie din ce în ce mai calate pe zona aceasta.

Este clar toate aceste lucruri au venit și după Acordul de la Paris din 2015, când companii mari -și statele membre - au semnat acest acord. Și toate lucrurile acestea, evident vin și către companiile mai micuțe.

Cumva, furnizorii acestor companii mari trebuie joace după aceste reguli, cred trebuie fie o contribuție comună, și se vor vedea efectele acestei economii circulare, ale acestui nou model de economie, în momentul în care toată lumea va contribui. Pentru nu vom putea unii fără alții. (…)

De fapt, planeta va trăi bine mersi și fără noi. Evorba de noi, și de a trăi noi mai bine, de a trăi într-un mediu mai puțin poluat, și de a reduce și costurile.

Risipa alimentară, de exemplu. 42% din deșeurile alimentare care sunt aruncate provin din gospodării. Asta înseamnă 2500-3000 euro, conform unor statistici, pe an. (Bani) aruncați, dar care pot fi salvați, într-o familie. Asta înseamnă o vacanță, de ce nu?”

“Cea mai mare provocare pentru ca România să treacă la o economie circulară este voința politică”

Strategia de economie circulară a României prevede ținte clare în acest sens, trasate la nivel european.

Sunt vizate șapte sectoare cheie, care au cel mai mare potențial de “circularitate” și au o pondere importantă în PIB. Printre acestea se află industria alimentară, cea auto, industria de echipamente și sectorul construcțiilor.

Luminița Roșca spune că planul – adoptat deja de Guvern – presupune, printre altele, achiziții „verzi”, digitalizare, dar și recalificarea și reformarea specialiștilor.

„Cea mai mare provocare este voința politică. Asta este și ce am identificat noi ca și risc”, spune ea.

Teodora Ghenciu: Deci nu e nimic obligatoriu încă, toate acestea sunt la stadiul de propuneri...

Luminița Roșca: “Ba da, sunt. Atâta timp cât acest plan a fost validat de Guvernul României, a fost transpus într-o hotărâre de Guvern, a fostpublicat în Monitorul Oficial, și afost validat de ministere (...), acest plan este un plan obligatoriu.

Mai mult de atât, multe dintre aceste acțiuni sunt jaloane în PNRR, cel puțin pe zona de deșeuri, unde toate acțiunile trebuie îndeplinite până în 2026. Și cum spuneam, nu sunt niște chestii absurde, nu sunt niște chestii visătoare.”

Ce este economia circulară și ce schimbări presupune

Potrivit Parlamentului European, economia circulară este un model de producție și consum care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.

În practică, presupune reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil prin reciclare. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată.

Este o abordare care diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”. Acest model tradițional se bazează pe cantități mari de materiale și energie ieftine și ușor accesibile.

Tot în acest model se înscrie și uzura morală programată, produsele fiind astfel concepute încât să aibă o durată de viață limitată, pentru a încuraja consumatorii să cumpere din nou. Parlamentul European a pledat pentru măsuri care să combată această practică.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
PRO VERDE, noua emisiune digitală PRO TV, este în curs de acreditare ALBERT
PRO VERDE, noua emisiune digitală PRO TV, este în curs de acreditare ALBERT

PRO VERDE, o nouă emisiune digitală care tratează subiecte ESG (mediu, social și de guvernanță), este în plin proces de certificare ALBERT, inițiativa BAFTA care promovează sustenabilitatea mediului în audiovizual și film.

„Rămânem cu oameni pe care nu avem unde să-i punem.” România, printre ţările cu cel mai mare declin al producţiei industriale
„Rămânem cu oameni pe care nu avem unde să-i punem.” România, printre ţările cu cel mai mare declin al producţiei industriale

Cu o economie europeană slăbită, și fabricile din țara noastră o duc tot mai greu. Potrivit specialiștilor în resurse umane, unele firme au anunțat concedieri pentru finalul anului, iar angajările sunt blocate pentru moment.

România va trebui să ajungă la un consum aproape dublu de energie din resurse regenerabile până în 2030. Ce spun deputații
România va trebui să ajungă la un consum aproape dublu de energie din resurse regenerabile până în 2030. Ce spun deputații

Până în 2030, România va trebui să ajungă la un consum aproape dublu de energie din resurse regenerabile.

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Ministerele care primesc în plus bani de la buget în 2024. De unde se ia, unde se dă
Ministerele care primesc în plus bani de la buget în 2024. De unde se ia, unde se dă

Bani în plus la bugetul pe 2024 vor primi mai multe ministere, în timp ce sume importante se vor tăia de la altele. Marcel Ciolacu se angajează să țină deficitul bugetar sub 5%, mai puțin cu jumătate de punct procentual față de acest an.

Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”

Primii miniștri ai Spaniei, Belgiei, Irlandei și Maltei au cerut președintelui Consiliului European Charles Michel să aibă o „dezbatere serioasă” în această săptămână despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, potrivit unei scrisori văzute de POLITICO.