Ce este radarul urșilor și cum ne poate ajuta să limităm interacțiunile dintre oameni și sălbăticiuni. Va fi testat la Tușnad
O tehnologie folosită pentru monitorizarea tigrilor și a elefanților ne-ar putea ajuta să limităm interacțiunile dintre oameni și urși.
Aplicația a fost prezentată în premieră la Tușnad, unde mai mulți experți au analizat în aceste zile soluțiile pentru conviețuirea cu sălbăticiunile. Una dintre ele este radarul urșilor, care poate limita inclusiv pagubele produse de ei.
Aplicația „Radarul urșilor” este folosită cu succes pentru monitorizarea unor mamifere mari, cu ar fi tigri în India sau elefanți, în Africa. Va fi testată deocamdată la Tușnad - o zonă cu o populație mare de urși.
Jan Kees Schakel, specialist în tehnologii de conservare a biodiversității: „Vezi pe harta unde e posibil să găsești urși, unde e posibilitatea să întâlnești conflicte om - urs, mai mare sau mai mică. Dacă ești alergător bineînțeles că e bine să ai acces la el înainte să mergi în pădure, să vezi dacă riscul e mic sau e ridicat.”
Radarul se actualizează la fiecare 30 de secunde. Ca să funcționeze este nevoie să fie introduse date istorice privind distribuția ursului, conflictele care au avut loc și informații de la colierele cu GPS montate pe sălbăticiuni și de la camerele cu senzori de mișcare pădure.
Softul trimite alerte către echipa de intervenție când un urs se apropie de zonele locuite și astfel se poate acționa în timp real. Specialiștii de la WWF România vorbesc și despre utilitatea puștilor cu bile de vopsea cu care pot fi marcați urșii problemă.
Cristian Remus, PAPP manager departament specii sălbatice WWF România: „Se colorează blana și când ursul reapare în comunitate. Știm dacă ursul are antecendete sau nu. Dacă, să zicem, ursul marcat cu vopsea revine într-o zi, două, înseamnă că deja există un grad de habituare și dacă începe să devină agresiv să facă pagube, atunci sigur se trece la pasul următor.”
Experții aflați zilele astea la noi în țară au venit din țări precum Spania, Olanda sau Slovacia.
Robin Rigg, expert în carnivore mari: „Autoritățile ar trebui să ia mai multe măsuri. De când sunt în România. Am văzut urși hrăniți de oameni pe marginea drumului. Erau semne care le spuneau să nu facă asta, dar oricum o făceau. Deci cred că autoritățile pot face mai mult, dar și oamenii să fie mai responsabili.”
Softul pentru radarul urșilor este gratuit, însă unele funcții avansate sunt contracost.