Plimbările pe Transfăgărășan nu mai sunt sigure din cauza urşilor. „Am plecat cu ursul după mine, era cu botul în mașină”
Noi imagini cu urși mult prea îndrăzneți cu oamenii ne reamintesc cât de periculoasă poate să fie o plimbare pe Transfăgărășan.
În orice moment, cei care ignoră regulile și continuă să hrănească sălbăticiunile, riscă să fie sfâșiați. La rândul lor autoritățile amână măsurile promise. Nu există camere de supraveghere și niciun animal nu a fost mutat de acolo.
În jur de 10 urși și-au petrecut și vineri, întreaga zi cerșind pe Transfăgărășan. Par inofensivi, dar cea mai mică greșeală poate avea urmări dramatice. De pildă, o pungă scoasă pe geamul mașinii.
Un alt exemplar i-a dat emoții lui Nono Semen, realizatorul Digi Fm, aflat în vacanță.
Nono Semen, realizator DigiFM: „S-a repezit și într-o secundă a făcut 4-5 m și a ajuns în dreptul ușii, în dreptul geamului și a prins geamul cu dinții. Automat geamul a plecat în jos sub presiunea mușcăturii ursului. Am plecat cumva cu ursul după mine, el era cu botul și labele în mașină, pe scaunul din dreapta și încerca să găsească ceva de mâncare”.
Nono nu a încercat să hrănească sălbăticiunea, ci doar circula încet, cu geamul deschis. Pe Transfăgărășan sunt acum 24 de urși.
Ministrul Mediului a anunțat în iunie că-i va muta pe majoritatea la Rezervația de la Zărnești, însă declarația nu a fost urmată de niciun demers. De altfel, asociația care administrează rezervația și-a dat acceptul pentru o ursoaică și trei pui.
Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Nu mă aștept să ia 30 de urși, însă trebuie să vedem câți poate lua”.
Direcția Silvică Argeș administrează fondurile cinegetice Arefu și Cumpăna, întinse de-a lungul Transfăgărășanului. Șeful direcției - Armand Chiriloiu - este în concediu și nu a dorit să fie înregistrat, dar ne-a răspuns la câteva întrebări.
Consideră că problema urșilor care cerșesc la șosea nu îl privește. În luna septembrie va organiza o partidă de vânătoare pentru trei exemplare din această zonă, însă nu sunt vizați urșii pe care îi vedem la marginea șoselei.
Autoritățile vorbesc despre amenzi pentru cei care hrănesc urșii cu resturi, dar în august, doar 24 de oameni au fost sanctionați. Aproape jumătate cu avertisment. Sunt greu de prins, explică responsabilii.
Femeie: „Noi nu le-am dat, pentru că mi-e frică să deschid geamul la mașina”.
Ministrul Mediului promitea că va instala camere de supraveghere în zonă, pentru a-i înregistra pe contravenienți, însă echipamentele nu au fost cumpărate încă. Nici măcar nu a început procedura de achiziție.