Ce este Luminația, ziua în care cimitirele sunt pline de flori și lumânări. Originile surprinzătoare ale sărbătorii
În Banat, Transilvania şi Maramureş, cimitirele s-au umplut de candele şi flori. Este Luminaţia, sau ziua Morţilor, când rudele îşi amintesc de cei dragi, plecaţi din lumea aceasta.
Rudele le aranjează mormintele şi aprind lumânări pentru că, se spune, în această noapte sufletele celor adormiţi revin printre noi şi în felul acesta, li se luminează calea.
Cu braţele pline de flori şi coroniţe, oamenii au umplut astăzi potecile din cimitire. Este una dintre zilele în care se pomenesc cei care nu mai sunt, iar momentele lor sunt curățate şi împodobite.
Localnică: „Am venit să pun flori pentru bărbatul meu și pentru fiul meu. Amintire care sufletul meu e amărât, fiul meu 38 de ani și bărbatul meu 58. Și măcar am venit ca obicei, la noi, la catolici. Și la români”.
Un bărbat îşi plânge fratele geamăn, care nu mai este de 12 ani.
Bărbat: „S-a făcut o obișnuință pentru asta. Un obicei, o datină sau cum se spune”.
Reporter: „Am văzut că ați aprins și lumări”.
Bărbat: „Și tămâie, da. E un obicei. Practic de la morți nu mai avem nimic. Ei sunt în adormire și trebuie să înțelegem asta.
Unii oameni au o întreagă familie înmormântată în acelaşi cimitir.
Femeie: „În memoria tatălui meu și a bunicului meu și a bunicii mele. Cu tristețe”.
Luminaţia este o sărbătoare de origine celtică şi se spune că este singura noapte când porţile dintre cele două lumi se deschid, iar cei adormiţi pot veni să ne viziteze. Mâine, este și sâmbăta morților pentru cei din Biserica ortodoxă, zi numită popular Moșii de toamnă.