Ce se întâmplă în cimitirele din România în ultima zi din octombrie
Se fac pregătiri pentru ziua morților, iar în Transilvania, Banat și Maramureș, această zi de pomenire, Luminația, este sărbătorită pe 1 noiembrie de credincioșii catolici, dar și ortodocși, protestanți și reformați.
Joi, oamenii vin în cimitire și fac curățenie la mormintele celor dragi, iar vineri până târziu în noapte, cimitirile se vor umple cu mii de lumânări și flori.
În acest cimitir din Bistrița, oamenii au profitat de vremea bună și au venit să planteze flori, să prindă o lumânare și să curețe mormintele. În liniște, îi evocă pe cei dragi și plantează zeci de flori.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Femeie: „Am luat mizeriile și acum punem flori, mâine venim și punem lumini, să ne amintim de ei că eu am foarte mulți , mama, tata, soțul, nepot, socrii”.
Oamenii spun că, potrivit tradiţiei, în noaptea de Luminaţie, porţile tărâmului de dincolo se deschid, iar spiritele celor plecaţi, vin să ne viziteze. Mii de lumănări transformă cimitirele într-o mare de lumină. Unii se îngrijesc și de alte morminte.
Bărbat: „Am mai multe familii și am adus niște flori, am curățat mormintele, dar acum e luminația. Trebuie să punem la rând cimitirul”.
Femeie: „Am de mers la soțul meu care s-a dus și am venit să aduc o floare, o lumânare”.
Bărbat: „Am curățat mormintele în fiecare an. Am cules de rădăcini, am pus două flori, mâine mai pun altele”.
Joi noapte, florile şi lumânările aprinse nu vor lipsi de pe niciun mormânt. În cimitirul central din Cluj, un cor și o orchestră de 50 de artiști vor cânta pe o scenă montată în aer liber.