Ce este, de fapt, locul despre care s-a crezut că este mormântul lui Romulus, fondatorul Romei
Roma încă nu şi-a divulgat toate secretele. Dovadă stă faptul că o echipă de arheologi a scos la lumină, de curând, o încăpere aflată sub Forumul Roman.
Specialiştii au găsit un altar şi un sarcofag despre care mulţi spun că ar fi mormântul lui Romulus.
Dar cei care au făcut descoperirea cred, însă, că este vorba mai degrabă despre un sanctuar dedicat acestuia, vechi de peste 2600 de ani.
Sanctuarul a fost descoperit sub Forumul Roman, principala piață publică a Romei Antice, acum o zonă dreptunghiulară înconjurată de ruinele multor clădiri importante din acea vreme.
Un tunel coboară în subsolul Casei Senatului si duce în fața unui sarcofag despre care arheologii spun că are mai bine de 2600 de ani - fiind aproape la fel de vechi precum Roma. Lângă el se află o piatră cu formă circulară, cel mai probabil un altar.
Alfonsina Russo, directorul parcului arehologic Colosseum: "E clar că nu-l putem identifica drept adevăratul mormânt al lui Romulus, pe de-o parte pentru că izvoarele istorice ne spun că Romulus a fost ucis şi tăiat în bucăţi. Acesta nu poate fi mormântul lui, dar e foarte probabil - credem noi - să fie un monument funerar ridicat în amintirea lui."
Sarcofagul a fost gasit de arheologi în unul dintre cele mai importante colțuri ale Forumului Roman. Aici se află si cunoscuta Piatră Neagră - cel mai vechi altar al Romei, construit în primele zile ale Cetătii Eterne. Specialistii sunt de părere că descoperirea este una extrem de valoroasă, chiar dacă nu este vorba despre mormântul lui Romulus.
Patrizia Fortini, arheolog: "Nu ştiu dacă Romulus chiar a existat sau dacă acesta a fost numele acestui personaj, dar ştim sigur că Romulus reprezintă o personalitate crucială pentru naşterea Romei. Fiecare civilizaţie a avut o personalitate fondatoare centrală, iar el a fost elementul catalizator al Romei, născută din fuziunea dintre popoarele sabinilor şi latinilor."
Potrivit mitologiei, Romulus a fondat Roma la scurt timp după ce l-a ucis într-o dispută pe fratele său geamăn, Remus. În anii de început ai cetătii, localnicii îl cinsteau ca pe un zeu pe Romulus, dar, odata cu trecerea timpului, cultul său s-a stins.