Descoperire istorică despre omul care l-a condamnat la moarte pe Iisus

Descoperire importantă în Ierusalim
Live Science

Arheologii au identificat o stradă "pierdută" din Ierusalim, una dintre străzile importante ale oraşului antic, ce a fost construită de guvernatorul roman al Iudeii Pilat din Pont, rămas în istorie pentru rolul său în crucificarea lui Iisus.

Strada, ce avea aproape 600 de metri, făcea legătura între bazinul Siloam - un loc în care pelerinii se opreau pentru a se îmbăia şi pentru a bea apă - şi Muntele Templului, cel mai sfânt loc din Ierusalim, informează luni Live Science. Această stradă era străbătută probabil de pelerinii care veneau să se roage la Templu.

Dovezile arheologice cu privire la Pilat din Pont sunt limitate, iar această descoperire face puţină lumină cu privire la personalitatea acestui guvernator roman, conform unui studiu despre descoperire publicat recent în revista Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University. Faptul că Pilat a construit o stradă care îi ajuta pe pelerini să ajungă la Templu sugerează că acesta nu ar fi fost atât de preocupat doar de propriul interes şi de indiferent faţă de supuşi, aşa cum susţin cronicarii din epocă, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă ştiau de existenţa acestei străzi, arheologii desfăşurând săpături în această zonă a Ierusalimului încă din secolul al XIX-lea. Ceea ce nu s-a ştiut până acum a fost cât de veche este această stradă.

Ce au descoperit arheologii

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

 

Pentru a afla, arheologi de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi şi de la Universitatea din Tel Aviv au săpat până la straturile de pământ de sub stradă. Ei au descoperit zeci de monede, dintre care cele mai recente datează din anii 30 - 31 d.Hr., perioadă ce corespunde guvernoratului lui Pilat. Absenţa unor monede mai noi indică faptul că totalitatea sau o mare parte a lucrărilor de construcţie la această stradă s-au încheiat în perioada lui Pilat.

Izvoarele istorice şi Biblia îl prezintă pe Pilat din Pont într-un mod negativ. Cum altfel, când acest guvernator roman este celebru tocmai pentru că l-a judecat pe Iisus şi a ordonat execuţia sa prin crucificare. Puţinele izvoare istorice care-l menţionează arată că Pilat a confiscat banii dintr-o trezorerie sacră pentru a construi un apeduct, a încălcat în mod repetat legile religioase iudaice şi i-a ucis pe cei care protestau faţă de deciziile sale.

Cronicarul antic Philo (20 î.Hr. - 50 d.Hr.) scria că oamenii din Iudeea "erau sătui de mite, insulte, furturi, abuzuri, desfrâu, execuţii fără proces şi de cruzimile ce păreau să nu se mai sfârşească", încât au scris o petiţie către împăratul Tiberius, solicitându-i să intervină personal.

Faptul că a construit o stradă care făcea legătura între bazinul Siloam şi Muntele Templului indică faptul că Pilat poate nu era atât de corupt pe cât arată izvoarele istorice şi religioase, susţin acum istoricii.

"Importanţa acestei străzi este evidentă, atât din punct de vedere al dimensiunilor cât şi al calităţii construcţiei, care a necesitat, fără îndoială, o forţă de muncă scumpă, alcătuită din meşteşugari pricepuţi", conform studiului ce însoţeşte descoperirea. Strada avea 8 metri lăţime, iar construcţia ei a necesitat aproximativ 10.000 de tone de piatră de carieră.

"Nu mai este posibil să considerăm această primă perioadă de guvernare romană directă asupra Iudeii drept una caracterizată exclusiv de interesul propriu şi de corupţie", se mai precizează în studiu.

Scopul construcţiei acestei străzi a fost probabil de a calma tensiunile dintre Pilat şi evrei, dar şi pentru a demonstra abilităţile de conducător ale guvernatorului roman, conform coordonatorului acestui studiu, Nahshon Szanton, arheolog din cadrul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Descoperire arheologică uriașă: Unde a fost găsit un
Descoperire arheologică uriașă: Unde a fost găsit un "oraș pierdut" de acum 1.000 de ani

Existenţa unui măreț oraș, vechi de 1000 de ani, a fost în sfârşit confirmată de arheologi sub jungla cambodgiană, informează luni Live Science.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.