Orașul antic Pompeii își deschide porțile pentru turiști. Principalele atracții
După mai bine de 60 de ani de restaurări şi uşi închise, oraşul antic Pompeii îşi deschide larg porţile pentru turişti, care pot vizita acum câteva dintre cele mai bine păstrate locuinţe romane.
Printre ele, Casa Îndrăgostiților și Casa Camerelor Înflorate.
Pe lângă minunatele picturi murale vechi de aproape 2.000 de ani, la fel de interesante sunt şi mesajele lăsate pe pereţi de cei care şi-au pierdut viaţa în erupţia vulcanului Vezuviu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe străzile anticului oraş Pompeii, înghiţit de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 după Hristos, turiştii pot observa din loc în loc siluetele localnicilor, acoperite de cenuşă calcifiată, rămase în poziţiile în care şi-au dat ultima suflare.
Cu toate astea, sunt şi locuri mai plăcute: arheologii au deschis publicului, pentru prima oară în ultimele decenii, trei locuinţe romane. Una dintre ele a primit numele de Casa Camerelor Înflorate şi a aparţinut unui comerciant de vinuri foarte bogat.
Manuela Valentini, directorul lucrărilor de restaurare: „A decis să-şi decoreze casa cu aceste foarte bogate şi foarte particulare picturi ale unor grădini. Particularitatea locuinţei e dată de faptul că are o cameră în care e pictată o grădină de zi şi o cameră cu o grădină de noapte.”
Una dintre cele mai celebre locuinţe dezgropate din cenuşa Vezuviului este Casa Îndrăgostiţilor. Numele i se datorează unei inscripţii scrijelite pe unul dintre pereţii camerelor.
Massimo Osanna, directorul Parcului Arheologic Pompeii: „Scrie "Amantes, ut apes, vitam mellitam exigunt", ceea ce înseamnă "îndrăgostiţii, la fel ca albinele, duc o viaţă dulce ca mierea". Bineînţeles, nu toată lumea era de acord, pentru că cineva mai sceptic a scris dedesubt "Velle", care înseamnă "De-ar fi aşa".”
Locuinţa e una tipică pentru imperiul roman în vremea împăratului Nero şi, în plus, este singura din Pompei care a păstrat podeaua superioară absolut intactă.
Massimo Osanna, directorul Parcului Arheologic Pompeii: „Este o casă unică pentru că încă are podeaua superioară, peristilul dublu. Acolo sus sunt încă bucăţi din podeaua camerelor superioare, iar asta este de-a dreptul un caz unic.”
Deşi casele restaurate arată un fragment din felul în care trăiau romanii în primul secol după Hristos, tehnologia modernă nu e absentă cu desăvârşire.
Manuela Valentini, directorul lucrărilor de restaurare: „Această casă face parte dintr-un proiect pilot, e iluminată cu un sistem Li-Fi controlat de la distanţă dintr-o cameră care ne permite să luminăm pereţii cu fascicule LED.”
Pentru restaurarea celor trei case din Pompeii, o echipă formată din 75 de arheologi şi alţi specialişti a lucrat fără oprire timp de şase ani. Întregul proiect a costat nu mai puţin de 113 milioane de dolari - 75% din fonduri au venit de la Uniunea Europeană.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!