Ce elevi se vor întoarce la şcoală. Harta interactivă care îţi arată dacă înveţi în sistem fizic sau online

Dată publicare: 04-05-2021 19:30
Dată actualizare: 04-05-2021 21:53


După o lună de vacanță preșcolarii și elevii din clasele 1-4 se întorc de miercuri în bănci.

Dacă rata de infectare este mai mică de 1 la mia de locuitori, în clase vor fi și elevii din clasele 5-7, și 9-11. Anii terminali vor începe cursurile pe 10 mai.

Pentru a-i ajuta pe părinți, elevi și profesori, o echipă de cercetători din Cluj a creat o hartă interactivă, care arata scenariul, după care funcționează fiecare școală.

1,4 milioane de copii de grădiniţă şi din clasele primare revin de miercuri la şcoală. Lor li se adaugă elevii claselor 5-7 şi 9-11, acolo unde rata de infectare din localitate este mai mică de 1 la mie.

Potrivit ultimei raportări, în această situaţie sunt 2.057 de localităţi, în timp ce, în 1.124, incidența a depăşit pragul de 1.

O echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai a creat o hartă interactivă care arată în timp real rata de incidență a fiecărei localităţi din România şi scenariul în care funcţionează fiecare școală. Aici găseşti harta.

 

”De abia aștept să mă întorc la școală”

 

Răzvan Mustață, decan Facultatea de Ştiinţe Economice UBB:
„Practic, prin intermediul acestei aplicaţii ei pot să vadă în fiecare zi în ce scenariu se va desfăşura şcoala sau dacă cumva exista evoluţii ale ratei de incidență şi este pusă în pericol începerea şcolii în sistem fizic."

Între timp, copiii se pregătesc pentru prima zi de şcoală după cea mai mare vacanţă de primăvară de până acum.

De abia aştept să mă întorc la şcoală şi să mă întâlnesc cu colegii mei şi cu doamna mea învăţătoare. Acum o să-mi pregătesc ghiozdanul, deoarece nu vreau să-mi uit nicio carte şi niciun caiet pentru școală" spune David.

„Să nu uităm de mască, de dezinfectant. Pentru că regulile au rămas reguli" explică Lucas.

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației: „Fiecare săptămână de şcoală fizică este importantă. Vom vedea evoluţia epidemiologică, observăm un trend descendent, dar este foarte important şi bunul mers al campaniei de vaccinare. În funcţie de aceşti parametri, ministrul educaţiei va solicita la un moment dat reluarea cursurilor fizice pentru toţi elevii"

Între timp, luna aceasta au loc, cu prezenţă fizică, evaluările la clasa a doua, a patra şi a şasea, menite să arate care este nivelul fiecărui elev. Tot cu prezenţă fizică se desfăşoară şi pretestările PISA.

Mai mult, ministrul educaţiei a anunţat că orele organizate pentru recuperarea materiei, cu elevii în bănci, se vor desfăşura şi anul şcolar următor.

 

În funcție de rata de infectare dintr-o vineri se stabilește cum se face școala în săptămâna viitoare

 

El a adăugat că elevii din clasele de gimnaziu şi liceu din alte peste 1.100 de localităţi vor reîncepe şcoala online, potrivit News.ro.

"Din păcate, în cele 1.124 de localităţi astăzi în care rata de infectare este peste 1 la mie, elevii de clasele a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea vor trebui să înceapă şcoala în sistem online, cu toate neajunsurile de rigoare. Nu ne rămâne decât să sperăm că rata de infectare va coborî în multe dintre cele 1.124 de localităţi, iar la nivelul zilei de vineri, când se va lua decizia pentru modul de derulare a cursurilor săptămâna viitoare să avem cât mai mulţi elevi care vor avea şansa de a participa cu prezenţă fizică", a susţinut Sorin Cîmpeanu.

El a explicat că raportat la rata de infectare din fiecare zi de vineri se va stabili cum se desfăşoară cursurile în săptămâna următoare.

Cîmpeanu a menţionat că joi erau peste 1.700 de localităţi cu rata de infectare sub 1 la mie, dar marţi a fost nevoie de actualizarea datelor, fiind acum 2.057 de localităţi cu rata sub 1 la mie.

"Oricum, luni, indiferent de scenariu, vor reveni la şcoală elevii din clasele terminale. Este vorba de 370.000 de elevi de clasa a opta, a XII-a, a XIII-a şi de elevi din clasele terminale din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal", a arătat el.

El a menţionat că elevii de clasa a XII-a vor încheia cursurile în 4 iunie, iar elevii de clasa a VIII - în 11 iunie, pentru a susţine Evaluarea Naţională cu prezenţă fizică în sesiunea normală începând din 22 iunie.

 

Bacalaureatul începe pe 28 iunie

 

Examenul de Bacalaureat va începe în 28 iunie.

"Deci 1.400.000 sunt copiii din grădiniţe şi ciclul primar, 370.000 sunt cei din clasele terminale, avem aproape 500.000 de elevi de clasa a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea care învaţă în localităţi în care rata de infectare le permite accesul la şcoală cu prezenţă fizică", a enumerat Cîmpeanu, menţionând şi că se vor face cursuri cu prezenţă fizică în toate cele 185 de şcoli speciale în care învaţă peste 27.000 de elevi.

De asemenea, vor mai putea merge la orele de recuperare elevii înscrişi în programul de ore remediale.

"Am avut 246.000 de elevi care au participat în luna precendentă la aceste ore de recuperare. Este important. Din păcate, sunt convins că numărul elevilor care au nevoie de aceste ore de recuperare este mai mare decât numărul declarat al acestor elevi", a afirmat Cîmpeanu.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO