Ce a apărut în Marea Neagră după ce biologii au plantat iarbă în adâncuri. „O specie cu ciclu de viață lung”
Marea Neagră este mai bogată datorită proiectului pilot în care biologii au plantat iarbă în adâncuri, după lucrările de lărgire a plajelor. În ecosistemele nou create au apărut căluți de mare, crabi și creveți.
Iarba a curățat inclusiv apa mării, spun biologii, iar mediul este propice pentru multe viețuitoare. În plus, delfinii vor veni mai aproape de mal să se hrănească.
Zostera Noltii - sau iarba pitică - este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă și e folosită de biologi pentru a reface ecosistemul din adâncuri în zonele în care s-au făcut escavări pentru lățirea plajelor. La Eforie Sud, iarba a fost plantată la 100 de metri distanță de țărm, în primăvară, iar proiectul a fost un succes: în zonă au apărut căluți de mare și crabi.
Adrian Teacă, biolog GeoEcoMar: „Vorbim de o specie cu ciclu de viață lung, practic nu dispare, ea rămâne acolo. Mini câmpuri la adăpostul digurilor și oferă un habitat și o casă pentru crabi, creveți, căluți de mare."
Iarba de mare a fost plantată pe o suprafață de trei hectare la Eforie Sud, în zona în care plajele au fost lărgite. La fel se va întâmpla și în celelalte stațiuni din sudul litoralului după ce se vor finaliza lucrările de înnisipare.
Iarba de mare ajută inclusiv la curățarea apei, spun specialiștii. În plus, în câmpurile de sub apă pot trăi peste 100 de specii de nevertebrate marine care atrag și alți pești.
Adrian Bîlbă, doctor în științe: „Sechestrează carbon, purifică apa, oferind mediu de viață pentru multe vietăți mărunte, acestea care la rândul lor constituie hrană pentru delfini, ajunge să constituie baza unui ecosistem sănătos.”
Florin Vasilache, pescar: „Au venit foarte multe specii care la noi nu prea au venit până acum. Printre care bibanul de mare, capturile sunt mai bune, e și mai mult pește în zonă.”
Nicușor Buzgaru, manager proiect Administrația Bazinală Dobrogea Litoral: „Este unul dintre cele mai mari și mai importante proiecte de mediu din țara noastră. Dorim să creăm ecosisteme noi, să revitalizam zona litorală. Se ia câte puțin, se transplantează, iar ea se dezvoltă în mod natural în anii următori și pajiștea crește."
În cadrul acestui proiect se va planta iarbă de mare sub apă pe o suprafață totală de 200 de mii de metri pătrați.