CCR a amanat dezbaterea sesizarii privind parlamentarii care si-au angajat rude la cabinet
Judecatorii Curtii Constitutionale au amanat discutarea sesizarii privind proiectul de lege prin care este dezincriminat conflictul de interese pentru parlamentarii care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare inainte de anul 2013.
Judecatorii CCR vor lua in discutie din nou aceasta problema pe data de 11 octombrie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Au aparut noi aspecte ce trebuie luate in considerare privind problema legii de interpretare a statutului deputatilor", a declarat, marti, presedintele CCR, Valer Dorneanu.
Parlamentarii care au semnat sesizarea catre CCR considera neconstitutionale prevederile legii pentru interpretarea art.38 alin.(11) din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, deoarece adoptarea acesteia ar putea conduce la un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si inalta Curte de Casatie si Justitie, care "asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale", conform art. 18 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicata, privind organizarea judiciara.
Deputatii arata ca acest proiect de lege are efecte retroactive. Se incalca astfel, sustin ei, principiul neretroactivitatii legii, consacrat de prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutie.
In opinia acestora, legea "asigura o clauza de impunitate retroactiva, fiind o 'subtila dezincriminare retroactiva, o veritabila amnistie' pentru parlamentarii care au angajat rude inainte de data la care a intrat in vigoare aceasta interdictie (...), acestia nemaiputand fi trasi la raspundere juridica penala si civila".
"Trebuie mentionat ca infractiunea de 'conflict de interese' prevazuta de art. 301 Cod penal nu este aplicabila unor fapte in care exista o vinovatie, o incalcare a legii, ci se adreseaza acelor 'zone gri' in care se incrimineaza posibilitatea ca functionarul public sa actioneze fiindu-i afectata impartialitatea de un interes personal", se mai arata in explicatiile deputatilor.
Parlamentul a adoptat recent o propunere legislativa prin care senatorii si deputatii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013 sa nu poata fi urmariti de Agentia Nationala de Integritate. Propunerea legislativa precizeaza ca dispozitiile din Statutul deputatilor si senatorilor potrivit carora parlamentarii nu-si pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv si nu vor produce efecte juridice pentru faptele savarsite inainte de intrarea in vigoare a acestor dispozitii, adica inainte de 21 august 2013.