CCR amana decizia in privinta recunoasterii casatoriei intre persoanele de acelasi sex. Cand se va da solutionarea
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat miercuri pentru 20 septembrie solutionarea exceptiei privind dispozitiile din Codul civil referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex.
Exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.
Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin. (2): Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile.
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a aratat miercuri ca actuala legislatie ingradeste dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuala prin interzicerea casatoriei, el precizand ca sustine admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelasi sex.
"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie al persoanelor din minoritatea sexuala, interzicand casatoria intre persoanele de acelasi fel si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii. Or, dreptul la demnitate umana presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept in individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protectie", a declarat Asztalos Csaba, la audierile de la CCR.
El a mentionat ca CEDO a statuat ca tarile membre ale UE trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuala.
"Nu exista in acest moment o obligatie internationala sau o jurisprudenta a Curtii Drepturilor Omului care sa oblige statele membre la legalizarea casatoriei, nu vorbim de acest lucru, insa CEDO spune ca statele membre trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor care fac parte din minoritatea sexuala. Noi am sustinut o decizie de interpretare, de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate, aratand ca in acest moment legislatia nu recunoaste cuplurile si drepturile cuplurilor dintr-o minoritate sexuala. Interpretarea noastra este in aceeasi linie cu jurisprudenta CEDO. in acest sens, Italia, recent Grecia au adoptat legislatie privind recunoasterea parteneriatului civil", a explicat presedintele CNCD.
Cu privire la demersul Coalitiei pentru Familie referitor la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, Asztalos Csaba a sustinut ca acesta trebuie avizat negativ.
Relu Adrian Coman a precizat ca prin nerecunoasterea casatoriei sale in Romania cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc in 2010 in Belgia, nu poate beneficia de dreptul la resedinta.
"Noi vom respecta decizia acestei Curti, indiferent care va fi aceea, insa speram ca isi vor baza decizia pe Constitutia Romaniei si pe dreptul international al drepturilor omului", a spus el.
La randul sau, Teodora Ion-Rotaru, reprezentant al Asociatiei ACCEPT, a amintit ca se cere recunoasterea unei casatorii incheiate in afara tarii si inregistrarea ei in scopul unui drept de resedinta in Romania.