CCR a publicat motivarea in cazul Sova. "Senatul atribuie rezultatul votului un alt efect juridic decat cel din Constitutie"

Dan Sova

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat motivarea in cazul Dan Sova. Potrivit CCR, Senatul a atribuit rezultatul votului un alt efect juridic decat cel prevazut de Constitutie.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea privind cazul Dan Sova, ca hotararea prin care Senatul raspunde cererii de incuviintare a retinerii sau arestarii unui membru al Camerei trebuie sa fie adoptata cu respectarea dispozitiilor constitutionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenti la sedinta plenului Senatului in care se supune aprobarii cererea adresata de PICCJ, prin intermediul ministrului Justitiei, relateaza Agerpres.

''Curtea constata ca, prin Hotararea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul isi fundamenteaza rezultatul votului pe dispozitii legale si regulamentare contrare Constitutiei, care confera acestuia alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea fundamentala. Potrivit preambulului hotararii, cererea referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii
preventive a senatorului Dan-Coman Sova a primit 79 de voturi 'pentru', 67 de voturi 'contra' si 5 voturi au fost anulate. Retinand in articolul unic neindeplinirea conditiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 si de art.173 din
Regulamentul propriu, care consacra cvorumul decizional al majoritatii absolute in cazul incuviintarii retinerii si arestarii preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia. In concluzie,
Curtea constata ca hotararea Senatului este neconstitutionala prin raportare la dispozitiile art.1 alin.(5) şi art.76 alin.(2) din Constitutie'', se precizeaza in motivarea CCR.

Judecatorii au apreciat ca o hotarare prin care Senatul raspunde cererii de incuviintare a retinerii sau arestarii unui membru al acestei Camere trebuie sa fie adoptata "cu respectarea dispozitiilor constitutionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenti la sedinta plenului Senatului in care se supune aprobarii cererea adresata de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului justitiei".

In motivare se mai precizeaza ca Senatul sau Camera Deputatilor are posibilitatea fie sa aprobe o cerere de retinere, arestare sau perchezitie a unui parlamentar daca sunt intrunite conditiile constitutionale, legale sau regulamentare, fie sa respinga cererea, daca aceste conditii nu sunt intrunite. insa CCR a retinut anterior, in Decizia nr.260 din 8 aprilie 2015, ca activitatea parlamentara trebuie sa se raporteze la Constitutie, nu la alte reglementari care pun probleme de constitutionalitate.

Citește și
Dan Sova - Agerpres
Dan Sova afla miercuri daca poate fi arestat sau nu. CCR va dezbate contestatia depusa de PNL

"Mai mult, prin aceeasi decizie, Curtea a statuat ca 'Senatul nu are optiunea de a alege intre aplicarea unei legi (organice, in cazul de fata) sau a Constitutiei, din moment ce art.1 alin.(5) consacra, in mod expres, suprematia Constitutiei si respectarea acesteia, iar art.76 alin.(2) din Constitutie si jurisprudenta Curtii Constitutionale sunt neechivoce cu privire la majoritatea de vot necesara a fi intrunita pentru adoptarea hotararilor parlamentare, altele decat cele care privesc ipotezele de exceptie reglementate prin Constitutie'", se mai arata in documentul citat.

CCR mai constata ca modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, care acum prevede ca deciziile privind cererile de retinere si arestare se iau cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti, a fost facuta dupa ce textul anterior a fost supus controlului de constitutionalitate.

"Cu alte cuvinte, Senatul a modificat textul regulamentar supus controlului de constitutionalitate, dupa sesizarea Curtii, dar anterior pronuntarii instantei constitutionale, impiedicand pe aceasta cale adoptarea unei decizii prin care s-ar fi constatat neconstitutionalitatea normei criticate", se mentioneaza in motivare.

CCR a decis, pe 6 mai, ca este neconstitutionala hotararea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan sova.

"In urma deliberarilor, CCR, cu majoritate de voturi, a constatat ca Hotararea Senatului nr. 32 din 25 martie prin care Senatul a constatat ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a senatorului Dan sova, este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76, alin. 2 din Constitutie", se arata in minuta CCR.

Citește și...
Vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru: Votul in cazul lui Dan Sova s-ar putea relua
Vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru: Votul in cazul lui Dan Sova s-ar putea relua

Vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat ca, cel mai probabil, in cazul Dan Sova, se va relua votul in plenul Senatului.

Dan Sova afla miercuri daca poate fi arestat sau nu. CCR va dezbate contestatia depusa de PNL
Dan Sova afla miercuri daca poate fi arestat sau nu. CCR va dezbate contestatia depusa de PNL

Judecatorii de la Curtea Constitutionala urmeaza sa dezbata, miercuri, contestatia pe care PNL a depus-o in cazul votului dat de Senat, pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului Dan Sova.

Sesizarea in cazul lui Tariceanu, legata de votul pentru arestarea lui Sova, a fost trimisa la DNA
Sesizarea in cazul lui Tariceanu, legata de votul pentru arestarea lui Sova, a fost trimisa la DNA

Sesizarea depusa de liderul PMP Eugen Tomac, in care reclama modul in care a reactionat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in urma votului Parlamentului in cazul lui Dan Sova, a fost trimisa de PICCJ la DNA.

Recomandări
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan

În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.

Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”
Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

România se poate baza pe America și de acum înainte. Este mesajul tranșant transmis, marți, de șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken.

„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film
„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film

Cum nu se poate decembrie fără „Singur acasă”, anul acesta, Pro TV va difuza cea mai îndrăgită comedie de Crăciun. Celebra ecranizare a revenit în grila Pro TV.