Dan Sova afla miercuri daca poate fi arestat sau nu. CCR va dezbate contestatia depusa de PNL
Judecatorii de la Curtea Constitutionala urmeaza sa dezbata, miercuri, contestatia pe care PNL a depus-o in cazul votului dat de Senat, pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului Dan Sova.
"Sunt foarte multe temeiuri legale, lucruri legate de jurisprudenta CCR, sunt foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le-au pus la dispozitia judecatorilor Curtii pentru a sustine un demers firesc, de altfel, acela de contestare a unei hotarari care sfideaza legile si in primul rand Constitutia", a spus Tudor Barbu, la momentul depunerii contestatiei, potrivit Agerpres.
Tudor Barbu a explicat ca in Constitutie se explica in mod clar cum cadrul legal din aceste situatii.
"Articolul 1 din Constitutie spune ca aceasta carticica este sfanta. Nu poti face lege intr-o tara care se respecta fara sa tii cont de Constitutia acelei tari. Articolul 72 din Constitutie, la paragraful doi, spune ca senatorii si deputatii pot fi retinuti, perchezitionati si arestati doar cu incuviintarea Camerei din care fac parte. Al treilea lucru pe care il invocam din Constitutia Romaniei este articolul 76, paragraf 2, unde se spune ca legile si hotararile date prin vot de Senat si de Camera Deputatilor se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenti - senatori sau deputati", a explicat acesta.
"Hotararea, atentie, spune ca noi constatam. Senatul Romaniei nu constata niciodata. Senatul Romaniei hotaraste. Hotararea (privind cazul Sova - n.r.) spune ca noi, senatorii, constatam ca s-au intrunit sau nu s-au intrunit niste criterii. Nu. Senatul nu constata decat in momentul in care este vorba despre incetarea mandatului unui senator. In rest, senatorii hotarasc. Or, aceasta hotarare spune ca noi constatam, ceea ce este un motiv nu doar de contestare la CCR, ci un motiv de ingrijorare in ce priveste respectul domnului Tariceanu si al celor din PSD care il sustin fata de Constitutie si electorat", mai declara Barbu.
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, spunea pe 23 aprilie, ca daca hotararea Senatului va fi declarata neconstitutionala, atunci votul va fi reluat si alta hotarare va fi adoptata.