CC: OUG privind Curtea Constitutionala pune in discutie comportamentul abuziv al Guvernului
Curtea Constitutionala afirma ca adoptarea OUG privind activitatea CC, inainte ca judecatorii constitutionali sa se pronunte pe modificarile legii 47/2000, pune in discutie comportamentul neconstitutional si abuziv al Guvernului fata de Curte.
Curtea Constitutionala (CC) a constatat ca o dimensiune a statului roman o reprezinta justitia constitutionala, infaptuita de Curtea Constitutionala, autoritate publica politico-jurisdictionala care se situeaza in afara sferei puterii legislative, executive sau judecatoresti, rolul sau fiind acela de a asigura suprematia Constitutiei, ca Lege fundamentala a statului de drept.
De asemenea, spune CC, excluderea de la controlul de constitutionalitate a tuturor hotararilor Parlamentului nu se fondeaza pe statul de drept, ci, eventual, pe considerente de oportunitate, care, prin esenta sa, presupune subiectivismul, interpretarea si arbitrariul.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Obiectul sesizarii de neconstitutionalitate il constituie Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in cadrul careia se regaseste articolul unic cu urmatorul cuprins: "Articol unic.-Alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori".
Autorii sesizarii de neconstitutionalitate sustin ca prevederile legii criticate incalca urmatoarele dispozitii din Constitutie: art. 1 alin. (3) referitor la caracterele statului roman si art. 1 alin. (4) privind principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale.
Curtea Constitutionala arata ca, prin Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, supusa controlului de constitutionalitate, este eliminata atributia Curtii de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.
De asemenea, Curtea retine ca, dupa sesizarea sa cu neconstitutionalitatea legii mentionate, si inainte ca instanta de contencios constitutional sa se pronunte asupra acesteia, Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta 38/2012 pentru modificarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, act normativ publicat in Monitorul Oficial 445 din 4 iulie 2012.