Cazurile de violență domestică, monitorizate cu brățări electronice


Ultimul update: Luni 25 Martie 2019 20:24
Data publicarii: Luni 25 Martie 2019 18:20
Categorie: Stiri actuale

Aproape în fiecare oră, o femeie cere ajutorul autorităţilor pentru că este agresată de partener. Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii MAI la trei luni de la implementarea ordinului de protecţie provizoriu.

Emiterea unei astfel de hârtii nu îi împiedică însă pe agresori să stea departe de victime, aşa că autorităţile vor să introducă brăţări electronice pentru a-i monitoriza.

Deşi a fost implementat în ultimele zile ale anului trecut, ordinul de protecţie provizoriu a fost emis până acum în peste 1300 de cazuri de violenţă domestică din toată ţara.

În ultimii 5 ani, cazurile de violenţă domestică s-au înmulţit atât de mult încât putem vorbi chiar despre un "trend", susţin reprezentanţii MAI. Numai anul trecut, numărul acestor cazuri a crescut cu 6 procente. Iar 40 la sută dintre cei care aveau interdicţie de a se apropia de victima au încălcat ordinul de protecţie.

Ca să evite aceste situaţii, autorităţile vor să propună în Parlament un proiect pentru introducerea brăţărilor electronice.

Carmen Dan, ministrul afacerilor interne: "În cazurile de violenţă domestică, aceste dispozitive trebuie montate şi agresorului, dar şi victimei, pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilite de instanţă."

Deşi susţin demersul, cei care luptă împotriva violenţei domestice contestă vehement pedepsele prea mici primite de agresorii care încalcă aceste ordine.

Andreea Braga, director executiv centrul FILIA: "Ar trebui să existe şi pedepse mai grave, pedepse mai mari, atunci când este încălcat un ordin de protecţie. Este alarmant dacă toţi aceşti agresori domestici învaţă în practică ca ei nu păţesc nimic, că statul român doar spune ceva, dar dacă încalcă acea promisiune, nu există repercursiuni reale."

Este şi cazul Nicoletei Botan, directoarea unei grădiniţe din Capitală, care deşi obţinuse un ordin de restricţie emis de instanţă, a fost ucisă de soţ anul trecut, chiar la locul de muncă.

Comisar şef Florian Eniță, Serviciul Omoruri Poliția Capitalei: "Nu l-a împiedicat acest ordin de restricţie, dar aici e şi ceva de care ar trebui să ţinem seama. Faptul că victima se întâlnea în mod frecvent cu soţul, în ciuda acestui ordin de restricţie. Au fost şi situaţii când au urmărit efectiv victima, de regulă soţia şi i-au suprimat viaţa chiar în stradă. În văzul tuturor."

Deocamdată nu se ştie când vor fi implementate braţările electronice de monitorizare pentru agresori. Un proiect asemănător, care prevedea monitorizarea deţinuţilor eliberaţi condiţionat şi a celor care-şi executa pedeapsa acasă, nu a fost pus în practică.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cine poate intra într-o locuință în care s-a raportat un caz de violență domestică
Cine poate intra într-o locuință în care s-a raportat un caz de violență domestică
VIDEO PROTVPLUS.RO
ploaie
Lac imens în centrul oraşului Botoşani. Ce s-a întâmplat cu şoferii care au riscat
Ministrul Teodorovici discută, astăzi, cu primarii din localități: „Se cer anumite sume”
Operațiune de salvare a unei persoane căzute în râpă, în Maramureș
Mesajul fratelui lui Alexandru despre starea în care se afla tânărul electrocutat în Herăstrău
Reuniune ministerială UE-SUA în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne, la București
Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, în vizită oficială la București
evadat
Ce s-a întâmplat cu deţinutul din Dâmboviţa care a evadat marţi din penitenciar
Trei răniți în Argeș, după un accident cu două autoturisme și un autobuz
Deţinutul de la Penitenciarul Găeşti care a evadat marţi a fost prins
Coșmarul trăit de 40 de români în drum spre Spania. Cum au fost filmați șoferii autocarului
Copil mușcat de viperă, la Sibiu. A fost tratat abia după 8 ore de la incident
Polițiștii versus Paraziții. Oamenii legii cer 100.000 € daune din cauza melodiei ”Antimiliție”