Cazurile de violență domestică, monitorizate cu brățări electronice

×
Codul embed a fost copiat

Aproape în fiecare oră, o femeie cere ajutorul autorităţilor pentru că este agresată de partener. Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii MAI la trei luni de la implementarea ordinului de protecţie provizoriu.

Emiterea unei astfel de hârtii nu îi împiedică însă pe agresori să stea departe de victime, aşa că autorităţile vor să introducă brăţări electronice pentru a-i monitoriza.

Deşi a fost implementat în ultimele zile ale anului trecut, ordinul de protecţie provizoriu a fost emis până acum în peste 1300 de cazuri de violenţă domestică din toată ţara.

În ultimii 5 ani, cazurile de violenţă domestică s-au înmulţit atât de mult încât putem vorbi chiar despre un "trend", susţin reprezentanţii MAI. Numai anul trecut, numărul acestor cazuri a crescut cu 6 procente. Iar 40 la sută dintre cei care aveau interdicţie de a se apropia de victima au încălcat ordinul de protecţie.

Ca să evite aceste situaţii, autorităţile vor să propună în Parlament un proiect pentru introducerea brăţărilor electronice.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Carmen Dan, ministrul afacerilor interne: "În cazurile de violenţă domestică, aceste dispozitive trebuie montate şi agresorului, dar şi victimei, pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilite de instanţă."

Deşi susţin demersul, cei care luptă împotriva violenţei domestice contestă vehement pedepsele prea mici primite de agresorii care încalcă aceste ordine.

Andreea Braga, director executiv centrul FILIA: "Ar trebui să existe şi pedepse mai grave, pedepse mai mari, atunci când este încălcat un ordin de protecţie. Este alarmant dacă toţi aceşti agresori domestici învaţă în practică ca ei nu păţesc nimic, că statul român doar spune ceva, dar dacă încalcă acea promisiune, nu există repercursiuni reale."

Este şi cazul Nicoletei Botan, directoarea unei grădiniţe din Capitală, care deşi obţinuse un ordin de restricţie emis de instanţă, a fost ucisă de soţ anul trecut, chiar la locul de muncă.

Comisar şef Florian Eniță, Serviciul Omoruri Poliția Capitalei: "Nu l-a împiedicat acest ordin de restricţie, dar aici e şi ceva de care ar trebui să ţinem seama. Faptul că victima se întâlnea în mod frecvent cu soţul, în ciuda acestui ordin de restricţie. Au fost şi situaţii când au urmărit efectiv victima, de regulă soţia şi i-au suprimat viaţa chiar în stradă. În văzul tuturor."

Deocamdată nu se ştie când vor fi implementate braţările electronice de monitorizare pentru agresori. Un proiect asemănător, care prevedea monitorizarea deţinuţilor eliberaţi condiţionat şi a celor care-şi executa pedeapsa acasă, nu a fost pus în practică.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Cine poate intra într-o locuință în care s-a raportat un caz de violență domestică
Cine poate intra într-o locuință în care s-a raportat un caz de violență domestică

În cazul unui scandal în familie, nu numai poliţiştii pot intra fără aprobare într-o locuinţă unde este limpede că se petrece un act de violenţă şi există cel puţin o victimă.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.