Cine poate intra într-o locuință în care s-a raportat un caz de violență domestică
În cazul unui scandal în familie, nu numai poliţiştii pot intra fără aprobare într-o locuinţă unde este limpede că se petrece un act de violenţă şi există cel puţin o victimă.
Asistenţii sociali din primarii, dar şi cei medicali care trebuie să acorde primul ajutor au şi ei acest drept. Nu toţi ştiu, însă, lucrul acesta.
Poliţiştii din Gorj i-au chemat pe asistenţii primăriilor din judeţ la o instruire pe această temă, ocazie cu care au descoperit că în localităţi există prea puţin personal pentru intervenţii de acest tip.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit celor mai recente modificări legislative, poliţiştii, asistenţii sociali sau cei medicali pot intra fără aprobare în locuinţa unde cineva este abuzat.
Valeria Vâlceanu, asistent medical comunitar Primăria Urdari: „Dacă sunt pe aproape, cu siguranţă voi fi prezentă, iar dacă nu, chiar nu ştiu.”
Reporter: „Nu are cine să vă înlocuiască?”
Valeria Vâlceanu: „Nu.”
De cele mai multe ori, cei care nu pot fi prezenţi la o solicitare îşi roagă un coleg să participe în locul lor.
Constantin Cotan, asistent medical comunitar Primăria Schelă: „În afara orelor de program nu se poate, pentru că e de aşa natură că se poate numai la solicitarea organelor abilitate, care ne anunţă indiferent de oră sau de zi.”
Primăriile din mediul rural trebuie să rezolve şi problema spaţiului unde vor duce persoană vătămată. De cele mai multe ori, soţii bătăuşi sunt mutaţi temporar la alte rude, în timp ce femeile ajung la diverse instituţii ale statului.
Comisar-şef Gheorghe Zglobiu, IPJ Gorj: „Nu contează unde au domiciliul, prevederea legislativă spune că în ceea ce priveşte victima, obligaţia deţinătorului centrului este de a caza orice victimă indiferent de domiciliu.”
De la începutul anului şi până acum, numai în Gorj poliţiştii au emis zeci de ordine de protecţie împotriva bărbaţilor violenţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!