Ancheta in cazul copilului ucis de caini in Capitala. Cazul, preluat de Parchetul Instantei Suprem
Este adevarat ca Ionut a murit sfasiat de un caine insa vina este a oamenilor.
Toti cei care prin nepasarea si neglijenta lor au contribuit la aceasta oroare trebuie sa plateasca in primul rand cu libertatea. Banii care pot fi obtinuti sub forma de despagubire, oricat de multi ar fi, nu il pot invia pe copil - spun si specialistii, care prevestesc un proces rasunator.
"Este vorba despre un omor. cum nu s-a produs cu intentie e omor din culpa prin neluarea masurilor necesare intr-o actiune indirecta.", spune Artin Sarchizian, avocat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primii care ar trebui sa dea socoteala - o spun specialistii - sunt responsabilii ong-ului care acum cinci ani au adoptat cainele. Si-au asumat obligatia de a avea grija de animalul ucigas. Nu aveau voie sa-l arunce inapoi in stada. Daca si-ar fi respectat angajamentul, Ionut ar fi trait.
Asadar prima infractiune pentru care responsabilii ar putea fi condamnati este uciderea din culpa. In mod normal pedeapsa maxima e de cinci ani, insa in acest caz, fiind vorba despre incalcarea unor obligatii clare de supravegehre a unui animal, pedeapsa ar putea fi majorata la 7 ani de inchisoare.
"Fapta este deosebit de grava. evident ca trebuie angajata raspunderea pentru ca cineva este raspunzator pentru cele intamplate. Trebuie anagajata raspunderea penala a conducerii acestui ONG", mai spune avocatul.
Decizia de a-i pune sub acuzare pe toti cei care prin greseli in lant au facut ca Ionut sa-si piarda viata, le apartine politistilor si procurorilor. Se va lua in calcul negljenta tuturor celor care ar fi putut face ceva si nu au facut. Vinovatii vor fi pusi sub acuzare.
"Din punct de vedere penal ar putea sa fie ucidere din culpa si neglijenta in serviciu daca e vorba de persoane care apartin domeniului administratiei publice care nu s-au indeplinit obligatiile", mai spune si avocatul Adrian Vasiliu.
Vizat e si proprietarul terenului unde a murit baietelul.
Oficial, terenul cu pricina este pe raza sectorului 2. Primarul de sector e direct raspunzator de tot ceea ce se petrece pe domeniul public. Direct dar si prin intermediul functionarilor care se ocupa de administrarea domeniului public.
In plus, activitatea de ecarisaj e in directa raspundere a Primariei Generale.
Neglijentele atat de grave ce pot duce la o drama cumplita trebuie sanctionata conform legii.
In codul penal, neglijenta in serviciu este o infractiune distincta. Si pedeapsa este pe masura. Atunci cand functionarul isi incalca din culpa indatoririle de serviciu, iar consecintele sunt deosebit de grave, pedeapsa este intre 2 si 10 ani de inchisoare.
Ancheta penala este abia la inceput, iar cand vinovatii vor fi judecati isi vor risca nu doar libertatea, ci si averile. Desi banii nu-l vor aduce pe baietel inapoi.
Pana atunci noua, celorlalti, ne ramane problema cainilor agresivi din strada. Avocatii spun ca daca nici macar acum nu se vor lua masuri, se poate ajunge la situatii extreme.
Cazul va fi preluat de Parchetul Instantei Supreme
Dosarul privind imprejurarile in care a murit copilul de patru ani muscat de caini in zona Parcului Tei din Bucuresti va fi preluat, de la procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Capitalei, de cei ai Parchetului Instantei Supreme.
Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), este audiat, miercuri dupa-amiaza, de procurorii Parchetului general, in dosarul copilului de patru ani care a murit dupa ce a fost muscat de caini vagabonzi in Bucuresti.
"Prin rezolutia din data de 4.09.2013, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, s-a dispus preluarea cauzei avand ca obiect decesul minorului A. I. C. (in varsta de 4 ani) de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Parchetul general.
Potrivit sursei citate, motivele ce au stat la baza deciziei de preluare vizeaza complexitatea cauzei si intensa mediatizare a acestui caz.
Surse judiciare au precizat ca in acest caz vor fi mentinute toate actele de cercetare efectuate pana in prezent, precum rezultatul necropsiei, procesul verbal de cercetare la fata locului si declaratiile unor martori.
Parchetul Capitalei a anuntat anterior ca procurorii bucuresteni vor cerceta imprejurarile in care a murit copilul de patru ani muscat de caini vagabonzi in Capitala, in acest caz fiind constituit un dosar penal, urmand sa fie facute si verificari privind respectarea legislatiei legate de gestionarea cainilor fara stapan.
Copilul in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind cainii fara stapan, aflata la Comisia pentru administratie si ca va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.
"I-am rugat pe secretarul general si pe liderul grupului PSD in aceasta dimineata sa se intereseze sa urgentam dezbaterea. Sper sa gasim o solutie. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are sase ani si stiu despre ce este vorba. Sunt si eu iubitor de caini, am acasa caini maidanezi si de rasa, este important sa facem ceva cu aceasta problema si deja lucrurile sunt exagerate si cred ca noi romanii asa suntem, niciodata nu suntem in stare sa facem un lucru inainte, il facem daca exista un eveniment", a precizat Zgonea, pe holurile Parlamentului.
El a aratat ca va discuta in Biroul Permanent si va cere ca pana la saptamana viitoare Comisia pentru administratie a Camerei sa-si stabileasca cu prioritate dezbaterea proiectului de lege privind cainii fara stapan.
Valeriu Zgonea a mai spus ca nici fostul guvern nu a fost in stare sa rezolve aceasta problema si a precizat ca va discuta cu premierul Victor Ponta pentru gasirea unei solutii.
Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la inceputul sedintei Guvernului, ca problema cainilor fara stapan este intr-adevar grava si nu mai poate fi uitata, el precizand ca legea pe aceasta tema este in Parlament si spera ca in urmatoarele zile sa se gaseasca "solutia corecta".
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, miercuri, ca nu Parlamentul este in culpa pentru ca nu a emis o lege privind cainii fara stapan, deoarece exista in vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 si care reglementeaza inclusiv eutanasierea.
Ciuca a spus ca OUG 155/2001 care a fost aprobata prin lege prevede conditiile in care cainii pot fi eutanasiati, in 7 zile de la data in care sunt dusi in adaposturi, normele de capturare a cainilor, de sterilizare, de eutanasiere.
"Nu pentru ca nu exista o lege pe aceasta tema s-a intamplat acest lucru, ci pentru ca, eventual, nu se aplica", a spus Ciuca.
CITITI SI:
-► Capitala celor 8 hingheri la 64.000 de maidanezi. Banii alocati se duc pe carburanti si detergenti
-► LISTA celor care ar trebui sa raspunda pentru moartea lui Ionut. Toti se scuza si ridica din umeri
-► "Daca vedeti cum arata copilul, va schimbati opinia despre maidanezi". Raportul cutremurator al IML
-► Tragedia din Parcul Tei. Asociatiile arata cu degetul spre ASPA: "Oprescu n-a vrut sa colaboreze"
-► Marile probleme ale unei Capitale cotropite de maidanezi. Autoritatile ridica iresponsabil din umeri
-► Un copil de 4 ani a fost ucis de maidanezi in Capitala. Ponta: "E o problema extrem de serioasa"
-► Sterilizarea cainilor cu stapan din Capitala se face pe banii Primariei. Ce risca cei care refuza