Capitala celor 8 hingheri la 64.000 de maidanezi. Banii alocati se duc pe carburanti si detergenti
In tot acest scandal, autoritatile paseaza responsabilitatea si omit sa vorbeasca despre sumele fabuloase, alocate pentru rezolvarea problemei maidanezilor. Sunt milioane de euro anual la care se adauga alte sute de mii, bani trimisi catre ONG-uri.
Dar aceste sume uriase nu sunt folosite pentru strangerea si ingrijirea maidanezilor, ci pentru cheltuieli de personal. O risipa uriasa, produsa de o mana de oameni care ar trebui sa gestioneze situatia cainilor fara stapan si care se acopera cu facturi pentru carburanti si detergenti.
Toate deciziile privind soarta maidanezilor si fondurile pentru ei sunt in puterea Primarului General si a unei institutii din subordinea Consiliului General.
Asa s-a ajuns in situatia bizara ca 8 hingheri sa plece in cautarea a 65 de mii de maidanezi.
AUTORITATEA PENTRU SUPRAVEGHEREA ŞI PROTECŢIA ANIMALELOR este institutia cu nume pompos, subordonata Consiliului General din Primaria Capitalei si care ar trebui sa gestioneze situatia maidanezilor din Bucuresti.
Potrivit unor date oficiale, numai pentru 2013 autoritatea a pretins, din bugetul total al orasului, 14,5 milioane de lei. Adica aproape 3,3 milioane de euro.
Banii ar fi suficienti pentru 33 de mii de custi de maidanezi. Si cum estimarile vorbesc despre 64 de mii de caini comunitari, liberi prin oras, rezulta ca intr-un singur an, edilii capitalei ar putea rezolva cu aceste fonduri situatia pentru jumatate dintre maidanezi.
Insa nu ar mai ramane deloc bani pentru angajatii Autoritatii ASPA. Ciudat si aberant, pentru ei au fost puse deoparte 2 milioane de euro din aceste 3 milioane destinate cainilor.
Asadar din 14 milioane de lei, mai bine de 10 milioane sunt pentru cheltuieli de functionare ale agentiei - de la carburant pentru masinile care ies pe teren pina la detergenti si materiale de curatenie a custilor, sau iluminat. Fonduri numai bune de risipit, cat timp mizeria si custile ruginite din adaposturi, sau lipsa utilitarelor de pe strazi sugereaza mai degraba lipsa finantarii.
Alte sume importante apar alocate pentru dezvoltare, de la modernizarea unui nou centru, la achizitia de calculatoare de birou. Pentru hrana cainilor doar 100 de mii de lei, adica nici 20 de mii de euro.
Nici o vorba insa despre sumele alocate stringerii cainilor de pe strada. Probabil pentru ca nu exista ori sint ridicol de mici.
Si totusi cu 10 milioane de lei pentru cheltuieli curente, poate fi coordonata o adevarata operatiune de ridicare a cainilor de pe strada, daca responsabilii si-ar dori acest lucru.
Singurele interventii vin cu mare intirziere doar la solicitarile disperate ale cetatenilor.
"In momentul de fata avem un timp mediu de raspuns la petitiile cetatenilor cuprins intre 30 si 40 de zile. Ma refer la actiunea in teren. Trebuie sa ajungem undeva la mai putin de 2 saptamani ca sa fim eficienti", spune Razvan Bancescu, coordonator ASPA.
Adica daca un caine e agresiv astazi, angajatii primariei vin sa-l prinda peste 15 zile! Halucinant daca ne gindim ca pentru aceasta activitate autoritatile cer pe 2014 un buget si mai mare, de 5 milioane de euro.
Oare pentru ce? Pentru cei 8 hingheri impartiti in 3 echipaje care sint evident depasiti de orice situatie? Un echipaj ar trebui sa urmareasca teoretic 20 de mii de caini.
Din pacate, pe cat de lenta e reactia de prindere a unui caine agresiv, pe atat de rapide au fost de-a lungul timpului declaratiile populiste.
Primarul capitalei promite de ani de zile ca va rezolva problema cainilor comunitari. Iata ce spunea in 2011, cand in sectorul 5, o femeie a fost sfasiata de maidanezi.
Acum, dupa tragedia in care un copilas de 4 ani a murit nevinovat, primarul general nu a mai facut nicio declaratie. Oamenii lui au anuntat ca este plecat din localitate.
"Nu e treaba primariei, s-a intamplat pe un teren privat"
Asadar 8 hingheri au in prezent in maini situatia a zeci de mii de caini. Initial, 3 centre de ecarisaj aveau si primariile de sector, insa toata problema s-a mutat de 2 ani la capitala.
Edilii de la sectorare sunt astfel relaxati vis a vis de problema maidanezilor. Nu-i intereseaza ca in Bucuresti sunt muscate o mie de persoane lunar. Iata cat de multumit e viceprimarul sectorului 3 de faptul ca primaria pe care o reprezinta n-a dat in acest an …niciun leu pentru situatia cainilor fara stapan:
Ca autoritatile nu fac nimic pentru maidanezi, ne-am lamurit. Dar ce fac ONG-urile cu banii incasati?
Aceiasi militanti care s-au impotrivit de fiecare data oricarei solutii, recunosc acum ca banii pentru apararea cainilor merg tot …catre cheltuieli de personal.
"Finantarile vin in special din 2% care intra iarna, undeva in noiembrie-decembrie, atunci platim foarte multe datorii. In jur de trei sferturi dintre acesti bani intra in datorii, datoriile pe care le acumulam de-a lungul anului. Apoi repede facem ITP-ul la masina, platim niste colaborari, contabilul, administratorul de site, soferul si asa mai departe", recunoaste Marcela Pisla, reprezentant ONG.
Banii din donatii ajung insa si pentru procese. "Am avut si actiuni in justitie, am dat in judecata diverse... diverse autoritati, in special hingheri"
Vorbim asadar de un management defectuos si in cazul autoritatilor, si al Asociatiilor pentru protectia animalelor. Si nu de ieri de azi ci din ultimele doua decenii.
Timp in care primarii capitalei au stiut sa risipeasca milioane de euro pe studii, rapoarte si monitorizari, dar nu au fost in stare sa rezolve problema cainii de pe strada, tot mai multi, mai flamanzi si mai agresivi.