Cazul copiilor infectati cu o bacterie agresiva: portocalele din Arges, trimise la analize. "Eu cred ca din fructe, asa zic"
Fara strategie si fara protocol, autoritatile nu comunica intre ele si bajbaie in loc sa prezinte explicatii, dupa ce zeci de copii au ajuns la spital, infectati cu o bacterie extrem de agresiva.
Sambata, pe langa Directia de Sanatate Publica, au intrat pe fir cei de la Directia Sanitar Veterinar. S-au autosesizat si verifica daca portocalele ar putea avea probleme, pentru ca mai multi parinti au declarat ca le-au dat celor mici aceste fructe. 14 copii sunt internati si acum in spitalele din Capitala.
Ioana Modan, strabunica unuia dintre copii: "Laptisor, apa de copil, nu din put, de la magazin. Portocale, banane ii mai lua si lui. Ca la un singur copil nu stii ce sa-i dai."
Mama unui copil bolnav: "Eu cred ca din fructe. Asa zic eu, din portocale."
Mai multi copii bolnavi ar fi mancat portocale, conform declaratiilor familiilor. Pentru ca nici pana acum nu cunosc cauza declansarii infectiilor, specialistii au inceput verificare acestor fructe.
Inspectorii din Arges au luat sambata portocale din mai multe magazine din Pitesti, Campulung, Curtea de Arges, Mioveni si Topoloveni si le-au trimis la Bucuresti, pentru analize. Vizate au fost locurile unde parintii au declarat ca obisnuiau sa isi faca cumparaturile.
Doctor Octavian Boboc, DSV Arges: "Cum au primit actiunea cei de la hypermarket? Oarecum cu surprindere si parerea dansilor ca n-ar fi cauza generatoare a situatiei pe care o cunoasteti. Cu siguranta, n-am mai gasit acum 10 zile sau in urma, cand au fost achizitionate de parintii bebelusilor, cu siguranta, doar ca sunt aceiasi furnizori."
Presedintele ANSVSA: "Noi ne-am autosesizat in momentul in care au aparut in discutie portocalele. Facem analize si spunem ce si cum, sunt portocalele sunt de vina sau nu. Exista multe modalitati de contaminare a unui fruct. Noi controlam acum pentru procent de pesticide."
Rezultatele vor veni cel mai tarziu marti dimineata. Cei de la Directia Sanitar-Veterinara Arges afirma ca probele puteau fi prelevate mai repede, daca Directia de Sanatate Publica i-ar fi sesizat inca de la declansarea anchetei, asa cum e normal in asemenea cazuri.
Pe de alta parte, medicii de la Spitalul Marie Curie din Capitala au anuntat ca in cazul unuia dintre copiii bolnavi au intrerupt dializa, dupa ce au constatat ca starea lui s-a ameliorat. Ceilalti 5 bebelusi internati la terapie intensiva, desi stabili, sunt tot in stare grava.
Medic de la Spitalul Marie Curie: "Fiecare pacient are evolutia lui. Ne asteptam ca marea majoritatea sa isi revina, insa sa nu uitam ca boala asta poate cauza insuficienta renala si poate duce chiar la deces."
Este si motivul pentru care multi parinti se sperie daca cei mici par sa nu se simta bine si ii duc la spital, inspaimantati ca ar putea avea simptomele sindromului hemolitic uremic.