Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar
Alerta in randul parintilor. Acestia sunt alarmati de numarul tot mai mare de bebelusi, cu probleme digestive. 13 cazuri noi sunt acum in atentia medicilor din Arges, insa niciunul nu este deocamdata confirmat cu bacteria E-coli.
Alti 14 copii sunt internati in Capitala, iar 7 dintre ei fac dializa din cauza insuficientei renale - o complicatie extrem de grava, aparuta in urma infectarii cu aceasta bacterie. Intre timp, autoritatile bat pasul pe loc. Nici Directia de Sanatate Publica Arges si nici Ministerul Sanatatii nu sunt in stare sa spuna care e cauza infectiei.
Si mai grav este faptul ca abia in al 12-lea ceas, autoritatile s-au decis sa trimita echipe de control in casele familiilor de unde provin copiii bolnavi. Iar primele rezultate de laborator vor fi gata vineri. In ultimele 24 de ore, parintii si-au adus speriati copiii la spital. Asa au fost descoperite alte 13 cazuri pentru care medicii din Arges au decis internarea de urgenta si investigarea amanuntita.
La Bucuresti, cu lacrimi in ochi, mama lui Victor - un baietel de 7 luni din Campulung Muscel - se roaga pe holurile spitalului Marie Curie. Bebelusul face dializa ca sa ramana in viata.
Raluca, mama lui Victor: "Ni s-a facut o operatie prin care i s-a introdus un cateter. Speram ca rinichii sa isi revina. Lapte praf sterilizat de biberoane, spalat pe maini va spun ca toti facem asta. Ceva se intampla de undeva si trebuie sa se afle, vor suferi mult mai multi copii."
Ioana,de 1 an si 2 saptamani, a primit acasa, la Pitesti, tratament pentru diaree. Cand medicii au confirmat ca e suspecta de infectia cu bacteria E-coli, au trimis-o de urgenta la Bucuresti. Si parintii, si bunicii se intreaba disperati unde au gresit.
Bunica Ioanei: "Nu mananca mancare solida, totul pasat, pregatit de noi, spalat, facut in blender si dat. Nu cred ca un parinte e inconstient sa ii dea copilului mancare nespalata. Toti parintii care sunt aici se vede ce nu sunt neingrijiti, provin din familii care au cu ce sa ii creasca."
Intre timp, in cazul fetitei de nici un an, din Topoloveni, care a murit dupa 4 zile de la internare, a fost confirmata infectia cu E-coli.
Denise Stanescu, purtator de cuvant la Spitalul Marie Curie: "Debuteaza ca o boala diareica acuta, in care sunt implicati mai multi germeni, cel mai cunoscut e Esherichia Coli, dar numai o anumita tulpina. Aceasta toxina afecteaza diferite structuri ale organismului, vasele de sange mici si peretii vaselor, din rinichi, dar poate sa dea afectare si manifestarile vor fi si neurologice, si afectare hematologica. Germenul nu se poate identifica pentru ca mecanismul este al unei toxine, al unui germen producator de toxine si este la distanta fata de momentul de debut al bolii diareice."
Asta inseamna ca bacteria nu mai poate fi identificata dupa cateva zile. Nu acelasi lucru s-a intimplat insa in toate cele 27 de cazuri - cumulate pana acum. Unii copii au rotavirus, adica un virus luat pe calea aerului care, spre deosebire de bacteria E-coli, e contagios, ataca intestinul subtire si nu rinichii, iar diareea e apoasa, fara sange si nu cu sange cum e in cazul E-coli.
In ceea ce priveste cazurile, autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar. Confirma insa mai multe cazuri din diferite zone ale tarii. Cele mai multe sunt insa din judetul Arges, in orasele Pitesti, Topoloveni, Campulung Muscel si Stefanesti, dar si in comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului. Alte doua cazuri sunt din Craiova si Bucuresti.
Sorina Hontaru, director DSP Arges: "Probele de coprobacteriologic au fost recoltate dupa administrarea de antibiotic, posibil sa nu iasa reale."
Teama parintilor este cu atit mai mare cu cat efectele tratamentelor ii pot lasa pe bebelusi cu sechele.
Mihaela Balgradean, sef clinica pediatrie Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie: "20 de zile de dializa inseamna deja o afectare renala in perspectiva. Pot ajunge la boala cronica de rinichi si la o dializa cronica. Complicatii la nivelul mucoasei intestinale, ulcere, hemoragii intrestinale. Vorbim apoi de manifestari la nivelul pancreasului. Discutam de ceea ce da prognosticul bolii, afectarea sistemului nervos central."
Tocmai de aceea, copiii care fac atat de mici dializa vor avea rinichii afectati pe termen lung si cel putin un an de zile vor trebui atent monitorizati. Unii pot ramane dependenti de dializa toata viata.
Ministerul Sanatatii: Nu se poate vorbi de un focar epidemic in cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic din Arges
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a declarat joi ca nu este vorba despre un focar epidemic in cazul copiilor din judetul Arges diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic, internati la Spitalul “Marie Curie” si la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”.
"Nu este vorba ca acesti copii s-ar fi infectat in spital, ei stand foarte putin timp in spitalele din judetul Arges. S-au recoltat probe din spital. Avand in vedere ancheta preliminara privind alimentatia copiilor nu putem sa tragem niste concluzii, fiindca nu au fost identificate alimente comune. La Pitesti au fost internati doar patru dintre acesti copii cu o durata medie de doua-trei zile. Nu au luat unii de la altii, au venit cu simptomatologia de acasa. Asta este ceea ce rezulta din foile de observatie. Avem si o patologie diversa, la unii colonizarea bacteriana, la altii virala. Nu se poate vorbi de un focar epidemic. Avem mai multe localitati, diverse moduri de preparare a alimentelor, diversi agenti cauzatori de boala, simptomatologie diversa", a spus secretarul de stat, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca s-a dispus trimiterea de echipe de epidemiologi si infectionisti la domiciliul copiilor pentru a vedea conditiile igienico-sanitare.Potrivit acestuia, la Spitalul “Marie Curie” au fost adusi 12 copii din localitati de pe raza judetului Arges, dintre care unul a murit, iar la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" sunt internati alti trei copii, tot din Arges, toti cu stare ameliorata.
"La Spitalul “Marie Curie” au beneficiat de dializa peritoneala opt copii. La ora actuala sunt sapte copii sub dializa peritoneala, toti fiind ameliorati", a spus secretarul de stat. In total, 15 copii au fost transferati in Capitala din Arges. "Au fost transferati in modul urmator: 12 la Spitalul “Marie Curie”, dintre care unul decedat, 3 copii la Institutul “Matei Bals”. Trei dintre copiii de la Spitalul “Marie Curie” au fost confirmati cu rotavirus, doi dintre cei de la “Bals” au fost si ei confirmati cu rotavirus, la celalalt se asteapta inca testele", a explicat Victor Strambu.
Potrivit acestuia, de miercuri, de la ora 15,45, nu a mai fost transferat niciun alt copil din judetul Arges care sa prezinte aceeasi simptomatologie la spitale din Bucuresti. Strambu a aratat ca a fost confirmata prezenta bacteriei E. coli la un singur copil - cel decedat la Spitalul “Marie Curie”.
"O echipa de medici epidemiologi, infectionisti si de sanatate publica de la Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica si Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” s-a deplasat joi la Pitesti pentru a verifica modul in care se desfasoara ancheta epidemiologica si inspectia la Spitalul de Pediatrie privind acordarea asistentei medicale si conditiile de spitalizare. S-a deplasat la DSP Arges, la Spitalul de Pediatrie Pitesti. De asemenea, comisia a dispus recoltarea de probe suplimentare de lapte praf si alte alimente si obtinerea de date suplimentare pentru ancheta epidemiologica. Rezultatul probelor de laborator il vom avea in 3 - 7 zile", a sustinut secretarul de stat.
El a precizat ca inspectia sanitara a DSP Arges a constatat miercuri ca au existat situatii in care in acelasi salon din Spitalul de Pediatrie din Pitesti au fost internati copii cu afectiuni diferite respiratorii si digestive, fapt pentru care s-au dispus masuri de sanctionare pecuniare pentru cadrele sanitare vinovate.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: copii, boli, ancheta, sanatate,
Dată publicare:
11-02-2016 10:05