Boala raspandita printre nou-nascuti care i-a ingrozit pe medicii americani. "E nevoie urgent de studii ca sa gasim cauza"
O malformatie grava, care pana acum un secol era considerata mortala, afecteaza tot mai multi bebelusi din Statele Unite.
Medicii americani sunt consternati de un val de cazuri in care copii se nasc cu organele in afara corpului. Gastroschizis, cum se numeste in termeni medicali aceasta malformatie, a devenit dintr-o raritate o problema destul de raspandita, mai ales printre copii cu mame afro-americane.
Potrivit unui raport al CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor), intre 2006 si 2012 numarul de cazuri a crescut cu 30% fata de intervalul 1995-2005. Iar printre copiii cu mame de culoare, cresterea a fost de 263%. La ora actuala, in Statele Unite se nasc anual 2.000 de copiii care au intestinele in afara corpului.
„Ce ne ingrijoreaza este ca nu stim de ce din ce in ce mai multi bebelusi se nasc cu aceasta malformatie grava”, spune Coleen Boyle, director in cadrul CDC. „Este nevoie urgent de studii care sa gaseasca cauza si sa ne explice de ce unele femei prezinta un risc mai mare de a naste un copil cu gastroschizis”.
Statisticile CDC arata ca aceasta problema este mai raspandita in cazul copiilor cu mame tinere, sarace, cu BMI scazut, care nu se alimenteaza bine, fumeaza si consuma alcool.
Malformatia poate fi corectata chirurgical, dar copilul risca sa ramana cu probleme pe termen lung, de pilda sindromul de intestin scurt
Sursa: Washington Post
Etichete: medici, nastere, bebelus, cdc, mame,
Dată publicare:
22-01-2016 17:11