Un polițist de 43 de ani din Timiș a fost ucis de COVID-19 în doar 2 săptămâni. Ce spun medicii

Ultima actualizare: 17-08-2020 20:11

Un poliţist din Timiş a fost ucis de coronavirus în doar două săptămâni. Avea 43 de ani, nu suferea de nicio boală şi, totuşi organismul lui n-a putut lupta.

Doctorii spun că o aşa-numită furtună de molecule, care ar fi trebuit să suprime virusul, i-a atacat organele sănătoase şi într-un final l-a omorât.

Decesul poliţistului a fost anunţat în ziua în care în România s-a înregistrat cel mai mic număr de îmbolnăviri din ultima perioadă. Autorităţile au numărat puţin peste 700 de persoane nou infectate, dar au fost şi puţine teste.

Poliţistul în vârstă de 43 de ani era agent la Poliţia de frontieră din Jimbolia, judeţul Timiş. S-a infectat acum două săptămâni, când cel mai probabil era la serviciu - şi de atunci starea lui de sănătate s-a tot agravat.

Sistemul lui imunitar puternic a avut însă o reacţie violentă în lupta cu COVID-19 şi i-a inundatat corpul cu citokine - molecule care au rolul să inhibe şi să elimine virusul.

Tocmai această reacţie a organismului este posibil să îl fi ucis. Citokinele i-au atacat şi organele sănătoase.

Virgil Musta, specialist boli infecţioase: "A fost internat într-un centru de izolare unde, la un moment dat a declanşat simptome, investigaţiile arată o evoluţie potenţial severă, la preluarea în clinica era un pacient deja cu saturaţii scăzute. Din păcate, cu toată intervenţia terapiei intensive, pacientul nu a putut fi salvat şi a decedat. Nu avea comorbidități, era un pacient tânăr şi în plină putere."

Agentul lucra la Poliţia de frontieră de aproape 25 de ani.
Era căsătorit avea doi copii. Este a doilea polițist ucis de coronavirus. Primul a fost un agent de la Poliţia din Olt.

Dumitru Coarna, lider de sindicat SNPPC: "Noi suntem obligaţi prin natura funcţiei să intrăm în contact cu diferite persoane pe care nu le cunoaştem şi atunci sigur că riscul este mult mai mare."

În România, numărul celor ucişi de COVID-19 a trecut luni de 3.000. Doar de duminică şi până luni au fost au fost înregistrate 38 de decese. În acelaşi timp, alţi 733 de români au fost depistaţi cu coronavirus.

Sunt mai puţini decât ne-am obişnuit în ultimele zile, dar au fost făcute doar 6862 de teste.

Ultimul focar de boală care stârneşte îngrijoare a apărut într-un centru pentru persoane cu afecţiuni psihiatrice al Direcţiei de Asistenţă Socială din Vaslui. Acolo 41 de persoane asistate şi 22 de angajaţi au COVID-19.

Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui: "Beneficiarii şi salariaţii pozitivi vor fi monitorizaţi de personalul propriu, care este de asemenea carantinat în centru prin măsurarea temperaturii şi observarea simptimelor specifice COVID. Beneficiarii pozitivi vor fi îngrijiţi de personal pozitiv şi asimptomatic, salariaţii rămân 14 zile în centru."

Alte două focare au fost descoperite în Iaşi - în două centre medico-sociale. Acolo sunt peste 40 de persoane infectate.

Centrele au intrat în carantină, iar Direcţia de Sănătate Publică a pornit anchete epidemiologie.

Pe de altă parte, managerul căminului de bătrâni din Dolj - unde săptămâna trecută peste o sută de persoane au fost confirmate cu coronovaris, a fost amendat cu 2.000 de lei de DSP pentru neregulile găsite.

Un medic şi două infirmiere au primit avertisment. În centru circuitele cu risc la contaminare se intersectau cu cele curate, bătrânii primeau mâncare expirată iar un deces provocat de COVID-19 a fost anunţat târziu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO