Caviarul românesc, la mare căutare în Statele Unite, Singapore sau Dubai. Cât costă un kilogram
În sezonul rece este și perioada în care e recoltat caviarul în fermele de acvacultură. Din cauza sancțiunilor impuse, Rusia nu mai exportă „aurul negru"
Așa că România reușește să trimită caviarul produs la noi până în Statele Unite, Singapore sau Dubai. Cel mai ieftin costă 700 de euro kilogramul.
În 2023 țara noastră a produs cu peste 10 tone de caviar mai mult decât în anul precedent.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
La o fermă de sturion din județul Tulcea se recoltează caviar BIO, iar procesul începe încă din septembrie printr-o „detoxifiere”. Exemplarele sunt ținute timp de o lună în apă aerată, foarte curată, fară să fie hrănite.
Doar așa caviarul nu va fi influențat de calitatea apei sau hrană. Apoi icrele sunt verificate printr-o biopsie. Iar perioada de recoltarea se încheie în aprilie.
Costurile de producție, în cazul caviarului BIO, sunt cu 30-40% mai mari, dar se reflectă în prețul final. Icrele negre produse de un hibrid de morun crescut în ferma de la Tulcea costă cel puțin 1.500 de euro kilogramul. Tot aici este recoltat și caviarul alb.
Marilena Maereanu, proprietar fermă sturioni: „De la noi almas pleacă cu 3.000 de euro, către un revânzător, acesta fiind un preț en-gross, iar clientul meu vinde către un restaurant cu trei stele Michelin din Londra cu peste douăzeci de mii de lire.”
O fermă piscicolă din Timiș produce caviar care se vinde în magazinele din România, dar mai nou se fac planuri și pentru export. La noi o cutie de 30 de grame se vinde cu 100 de lei, iar 100 de grame cu 200 de lei.
Romina Hiriș, director fabrică: „În exterior va avea un impact mult mai mare deoarece sunt mult mai cunoscute aceste articole.”
Pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei, inclusiv privind fructele de mare, țara noastră are de câștigat.
Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: „Cred că peste 70-80% din producția de caviar din România ajunge la export. Doar 6-7 ferme din România au ajuns la maturitatea necesară în care să poată să producă și caviar."
În următorii ani însă, vor mai ajunge la maturitate și sturionii din alte ferme. E nevoie, în funcție de specie, de la 4 la 14 ani. Caviarul, în țara noastră, provine legal doar din acvacultură pentru că pescuitul la sturioni este interzis pe termen nelimitat, din 2021.