După mulţi ani de aşteptare, mai multe crescătorii din România recoltează icre negre. Cu cât se vinde un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

După mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să îşi arate adevărata valoare. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, însă preţul unui kilogram ajunge pe piaţă la 1000 de euro.

Cu cât peştele este mai rar şi se dezvoltă mai lent, cu atât icrele sale sunt mai preţioase.

În România, sturionii sunt crescuţi pentru icrele lor în 35 de ferme. Perlele negre ale gastonomiei sunt recolate însă abia după şapte ani cât durează până când un peştele ajunge la maturitate şi poate să producă caviar.

Sunt însă specii - cum este morunul la care perioadă se întinde până la 18 ani. Iar cel mai scump caviar din lume - numit almaş - este produs de un sturion care are cel puţin o sută de ani. În acest caz, icrele negre sunt de fapt aurii.

Marilena Maereanu, Proprietar Fermă: "De la nişte peşti care au trăit la adâncimi foarte mari şi şi-au pierdut pigmentul am reuşit să obţinem acest diamant să îl numesc pentru că este într-adevăr foarte rar şi foarte valoros".

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Din caviarul pe care îl recoltează într-un an - cel mult 500 de kilograme - proprietarul acestei ferme din Tulcea - vinde în ţara 10 la sută din producţie. Pentru restul are clienţi din Europa, Statele Unite şi Ţările Arabe.

Marilena Maereanu – proprietar fermă: "Aş spune că cel mai bun caviar ca şi gust este nisetrul imperial are un bob destul de mare peste 3,5 mm şi un gust deosebit cu uşor aromă de nucă, duce spre aroma de nucă”.

Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere. Contează calitatea apei, a hranei, cantitatea de oxigen, şi temperatura.

Femela este mutată apoi într-un bazin permanent monitorizat şi privată de hrană, pentru că gustul şi mirosul icrelor să fie nealterat.

Pentru extragerea caviarului, peştele este sacrificat. Se lucrează manual, pentru ca bobitele să se păstreze intacte. Preţul de vânzare porneşte de la 360 de euro pe kilogram însă intermediarii adăugă şi ei.

Lucia Lupea, tehnolog fermă de sturioni: "La cumpărătorul final ajunge să depăşească 2000, 3000, 4000, 5000 - există şi caviar de 8000 de euro".

Marius Muntean, chef: "În general se folosesc la mese fastuoase unde sunt invitaţi speciali, dau o notă eleganță, la fel ca foiţa de aur pe un produs premium".

Creşterea sturionilor s-a dezvoltat la noi după anul 2006, când România a interzis pescuitul acestor peşti, pentru că erau pe cale de dispariţie. Am fost prima ţară care a luat o asemenea măsură.

Fermele de la noi vând pe comandă, iar câteva au reuşit să-şi deschidă puncte proprii de desfacere ori să intre în marile lanţuri de magazine. Exporturile sunt deocamdată modeste: oficial s-au raportat doar 43 de kilograme, dar fermierii se laudă cu mai mult. Un kilogram de caviar costă în restaurantele din New York sau Paris în jur de 1500 de euro.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Accident grav în Dolj. Un TIR a lovit remorca de semnalizare a lucrărilor și autoutilitara de intervenții. O femeie a murit
Accident grav în Dolj. Un TIR a lovit remorca de semnalizare a lucrărilor și autoutilitara de intervenții. O femeie a murit

Un cumplit accident a avut loc în județul Dolj, pe o porțiune de drum aflată în lucru.

 

Un studiu al Parlamentului European arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR
Un studiu al Parlamentului European arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR

Parlamentul European a vrut transparență în ceea ce privește cheltuirea fondurilor europene și a făcut un studiu să vadă cine sunt primii 100 de mari beneficiari ai PNRR din țările membre.

ANIMAȚIE GRAFICĂ cu accidentul de pe A1, în care șoferul unui BMW a murit străpuns de glisiera parapetului
ANIMAȚIE GRAFICĂ cu accidentul de pe A1, în care șoferul unui BMW a murit străpuns de glisiera parapetului

Un accident înfiorător s-a petrecut pe autostrada A1, între București și Pitești! Un șofer care nu şi-a mai stăpânit maşina pe șoseaua umedă a intrat violent în separatorul de sensuri.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.