După mulţi ani de aşteptare, mai multe crescătorii din România recoltează icre negre. Cu cât se vinde un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

După mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să îşi arate adevărata valoare. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, însă preţul unui kilogram ajunge pe piaţă la 1000 de euro.

Cu cât peştele este mai rar şi se dezvoltă mai lent, cu atât icrele sale sunt mai preţioase.

În România, sturionii sunt crescuţi pentru icrele lor în 35 de ferme. Perlele negre ale gastonomiei sunt recolate însă abia după şapte ani cât durează până când un peştele ajunge la maturitate şi poate să producă caviar.

Sunt însă specii - cum este morunul la care perioadă se întinde până la 18 ani. Iar cel mai scump caviar din lume - numit almaş - este produs de un sturion care are cel puţin o sută de ani. În acest caz, icrele negre sunt de fapt aurii.

Marilena Maereanu, Proprietar Fermă: "De la nişte peşti care au trăit la adâncimi foarte mari şi şi-au pierdut pigmentul am reuşit să obţinem acest diamant să îl numesc pentru că este într-adevăr foarte rar şi foarte valoros".

Citește și
politia
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței

Din caviarul pe care îl recoltează într-un an - cel mult 500 de kilograme - proprietarul acestei ferme din Tulcea - vinde în ţara 10 la sută din producţie. Pentru restul are clienţi din Europa, Statele Unite şi Ţările Arabe.

Marilena Maereanu – proprietar fermă: "Aş spune că cel mai bun caviar ca şi gust este nisetrul imperial are un bob destul de mare peste 3,5 mm şi un gust deosebit cu uşor aromă de nucă, duce spre aroma de nucă”.

Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere. Contează calitatea apei, a hranei, cantitatea de oxigen, şi temperatura.

Femela este mutată apoi într-un bazin permanent monitorizat şi privată de hrană, pentru că gustul şi mirosul icrelor să fie nealterat.

Pentru extragerea caviarului, peştele este sacrificat. Se lucrează manual, pentru ca bobitele să se păstreze intacte. Preţul de vânzare porneşte de la 360 de euro pe kilogram însă intermediarii adăugă şi ei.

Lucia Lupea, tehnolog fermă de sturioni: "La cumpărătorul final ajunge să depăşească 2000, 3000, 4000, 5000 - există şi caviar de 8000 de euro".

Marius Muntean, chef: "În general se folosesc la mese fastuoase unde sunt invitaţi speciali, dau o notă eleganță, la fel ca foiţa de aur pe un produs premium".

Creşterea sturionilor s-a dezvoltat la noi după anul 2006, când România a interzis pescuitul acestor peşti, pentru că erau pe cale de dispariţie. Am fost prima ţară care a luat o asemenea măsură.

Fermele de la noi vând pe comandă, iar câteva au reuşit să-şi deschidă puncte proprii de desfacere ori să intre în marile lanţuri de magazine. Exporturile sunt deocamdată modeste: oficial s-au raportat doar 43 de kilograme, dar fermierii se laudă cu mai mult. Un kilogram de caviar costă în restaurantele din New York sau Paris în jur de 1500 de euro.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit mort în anexa casei unui prieten, în Corabia, judeţul Olt.

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Accident mortal pe un drum judeţean din Bihor. Un tânăr a decedat în urma impactului dintre două autoturisme
Accident mortal pe un drum judeţean din Bihor. Un tânăr a decedat în urma impactului dintre două autoturisme

Un tânăr de 27 de ani a murit, duminică, într-un accident rutier produs pe un drum judeţean din Bihor. El a fost transportat la spital, unde starea i s-a agravat şi nu a putut fi salvat.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.