Peştele care costă mai mult decât o maşină de lux. Este crescut de o companie din China
China are ambiția supremației globale în cele mai diferite domenii. Astfel, deși pare surprinzător, a devenit principalul producător de caviar al lumii.
O singură companie chineză, care are o fermă piscicolă imensă, a ajuns să asigure cam o treime din producția mondială.
Iată un peşte care valorează mai mult decât o... maşină de lux! Fiecare sturion ca acesta ascunde o comoară - caviarul, sau icrele negre. Dar nu sunt sturioni din Rusia, ci unii ... made în China!
„Avem aici peste 1.300 de tone de peşte..." explică un angajat al giganticei crescătorii.
Acesta este lacul Qiandao - înseamnă "o mie de insule" - situat la 350 de kilometri sud de Shanghai. Înconjurat de munţi, este o destinaţie turistică populară pentru chinezii care fug de arşiţa verii. Tot aici, însă, se află şi sediul Kaluga Queen, cel mai mare producător de caviar din lume. Compania a fost înființată de oficiali din ministerul agriculturii în 2003. Exact la timp... Curând, Statele Unite au interzis importul de caviar de la sturionii sălbatici din Marea Caspică, de teamă că pescuitul excesiv putea duce la dispariția speciei. Dar caviarul provenind de la ferme piscicole nu a fost supus embargoului.
Tom Cheshire, Sky News: „Nu este doar un reportaj despre originea neașteptată a unora dintre cei mai valoroși pești. Ci și un reportaj despre ambițiile planetare ale Chinei. Acum 15 ani, China nu avea deloc o industrie a caviarului. Acum este unul dintre cei mai mari producători din lume. Doar această fermă piscicolă asigură o tremie din producția mondială. Iată ce se întâmplă când afacerile chinezești, cu binecuvântare de la stat, pornesc să cucerească lumea."
Când puietul de sturion creşte suficient de mult, este ținut trei sau patru ani, în acest loc. Apoi, peștii sunt mutați în bazine. Doar imaginile filmate de la înălțime pot surprinde imensitatea fermei piscicole. Sturionii au o cantitate suficientă de icre abia când ajung la 8 ani - sau 15 ani, pentru cele mai valoroase exemplare.
Kaluga Queen exportă caviar în 25 de țări și lucrează cu 100 de distribuitori... Prețul pentru o cutiuță de 50 de grame pornește de la 57 de lire sterline, dar poate să treacă.... de o mie!
Han Lei, vice-manager general Kaluga Queen: „La început sunt surprinși: Caviar? China? Nu prea au auzit de caviar din China... Au multe îndoieli în privința calității, sau siguranței alimentare..."
Din cauza pandemiei de COVID, vânzările pe plan mondial au scăzut cu 20%, anul acesta. Dar Kaluga Queen s-a îndreptat spre piața chineză, o piață cu un milard 400 de milioane de oameni.
Han Lei, vice-manager general Kaluga Queen: „Am avut multe promoții pentru a familiariza consumatorul din China cu cultura caviarului. Iar acum, tot mai mulți chinezi au început să aprecieze caviarul chinezesc."
Nu doar o delicatesă scumpă pentru elite, ci ... "caviar pentru toți". Aceasta este de acum ambiția producătorului chinez, care a pornit din apele Chinei, spre o dominație globală.