Caviarul alb din România cucerește piețele internaționale. Delicatesa rară este mai scumpă și mai fină decât cel negru

×
Codul embed a fost copiat

Piscicultura din România începe să aducă pe piață una dintre cele mai rare delicatese din lume: caviarul alb. Se obține de la sturioni care suferă de o mutație genetică și este produs în cantități mici.

Drept urmare, aproape toată producția pleacă la export. Caviarul alb este mai dulce și mai fin decât cel obișnuit.

Cega albă, cel mai mic sturion, produce icre abia după șapte ani. În mediul natural, asemenea exemplare sunt foarte rare. Pescarii din Delta Dunării povestesc că întâlnirea cu un sturion care dă icre albe era considerată, în trecut, un eveniment neobișnuit.

Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: „Aceste exemplare suferă de albinism. Albinismul este o condiție genetică ereditară prin care organismul nu mai secretă melanină, pigmentul care dă culoarea ochilor, tegumentului și, în cazul nostru, a caviarului."

Dar asta nu înseamnă nicidecum că icrele acestor pești sunt mai puțin valoroase. Dimpotrivă! Caviarul alb este de trei ori mai scump decât cel negru pentru că este mai fin și foarte cremos. Are o culoare asemănătoare untului atunci când este proaspăt preparat și devine auriu pe măsură ce se maturează.

Citește și
caviar
După mulţi ani de aşteptare, mai multe crescătorii din România recoltează icre negre. Cu cât se vinde un kilogram

La nivel global, caviarul alb înseamnă mai puțin de 1% din producția totală de icre negre. Cererea este mare, iar România încearcă să își facă loc pe această piață.

Deși prețul variază, în funcție de specia de sturion și de mărimea icrelor, în jur de 100 de grame de caviar alb costă peste 1500 de lei.

Corespondent Știrile PRO TV: „Dacă icrele negre sunt considerate un lux, un superlativ al lor ar fi caviarul alb. Este un produs exclusivist care pleacă de aici, din România, în Londra, Dubai, Paris sau Singapore."

Floricel Dima, Directorul Institutului Piscicol Galați: „Interesul este din ce în ce mai mare, an de an.”

Reporter: „Sunt multe fermele care au preluat acest concept?”

Floricel Dima, Directorul Institutului Piscicol Galați: „La nivelul țării noastre avem undeva în jurul a 10 societăți."

Cei mai mari producători de caviar — inclusiv de caviar alb — rămân China, Iranul și Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
E gata ”colosul” de 23.000.000€ din România! Imagini spectaculoase
E gata ”colosul” de 23.000.000€ din România! Imagini spectaculoase
Citește și...
O rusoaică, arestată după ce s-a filmat mâncând caviar roșu pe pâine, în Piața Roșie din Moscova | VIDEO
O rusoaică, arestată după ce s-a filmat mâncând caviar roșu pe pâine, în Piața Roșie din Moscova | VIDEO

O rusoaică în vârstă de 41 de ani a fost arestată în Piața Roșie din Moscova în timp ce filma un videoclip pentru Instagram în care mânca un sandviș „uriaș” cu caviar roșu.

 

După mulţi ani de aşteptare, mai multe crescătorii din România recoltează icre negre. Cu cât se vinde un kilogram
După mulţi ani de aşteptare, mai multe crescătorii din România recoltează icre negre. Cu cât se vinde un kilogram

După mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să îşi arate adevărata valoare. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, însă preţul unui kilogram ajunge pe piaţă la 1000 de euro.

Peştele care costă mai mult decât o maşină de lux. Este crescut de o companie din China
Peştele care costă mai mult decât o maşină de lux. Este crescut de o companie din China

China are ambiția supremației globale în cele mai diferite domenii. Astfel, deși pare surprinzător, a devenit principalul producător de caviar al lumii.

Mâncare inspirată dintr-un film celebru la Balul Oscarurilor:
Mâncare inspirată dintr-un film celebru la Balul Oscarurilor: "Pentru prima dată”

Vită din Japonia, şuncă din Spania şi caviar din Rusia. Vedetele care vor participa la Balul Guvernatorului, organizat imediat după gala premiilor Oscar, vor fi răsfăţate cu un meniu select, de inspiratie internațională.

Tratament de lux pentru turiștii de pe Valea Prahovei care plătesc mii de euro
Tratament de lux pentru turiștii de pe Valea Prahovei care plătesc mii de euro

În stațiunile de pe Valea Prahovei sunt oameni dispuși să plătească mii de euro pentru câteva zile de distracție. Se cazează în hoteluri de lux și primesc la masă, caviar și șampanie.

Recomandări
Noua ordonanță „trenuleț” a Guvernului Bolojan a fost adoptată. Ce prevede
Noua ordonanță „trenuleț” a Guvernului Bolojan a fost adoptată. Ce prevede

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, aşa-numita „Ordonanţă-trenuleţ”, care reduce anumite cheltuieli, amână altele şi reglementează aspecte necesare până la aprobarea bugetului pentru anul viitor.

Cine a fost de vină pentru incendiul devastator de la „Ferma Dacilor”, în care au murit 8 persoane, inclusiv fiul patronului
Cine a fost de vină pentru incendiul devastator de la „Ferma Dacilor”, în care au murit 8 persoane, inclusiv fiul patronului

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunţat finalizarea cercetărilor în dosarul "Ferma Dacilor" cu privire la împrejurările în care a avut loc incendiul din data de 26 decembrie 2023, în urma căruia au decedat opt persoane.

CGMB a aprobat majorarea taxelor pentru 2026. Impozitele pe locuințe în București aproape se dublează
CGMB a aprobat majorarea taxelor pentru 2026. Impozitele pe locuințe în București aproape se dublează

Consilierii CGMB au aprobat marți proiectul de hotărâre care stabilește nivelul impozitelor și taxelor locale în București începând din 2026.