Câți români rabdă de foame la job. Medicii avertizează că este un comportament periculos
Peste 60% dintre români își iau întotdeauna pauza de prânz, la serviciu, arată primul studiu pe această temă din țara noastră.
O treime vine cu pachet de acasă, în timp ce un sfert își comandă ceva. Sunt însă și firme, care au deschis cantine, unde angajații iau prânzul gratis și au timp să socializeze.
Este ora prânzului și Lenuța Niculescu, vânzătoare într-un magazin alimentar, nici nu se poate gândi la pauza de masă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lenuța Niculescu, vânzătoare magazin alimentar: „Dacă am clienți nu pot să stau să mănânc. Ușa nu se poate închide, trebuie să servim clienții. Cam la ora 5, 17 după amiază sunt zile când mănânc.
Florin, agent de vânzări la o firmă din Brașov, își neglijează și el prânzul pentru că este mereu grăbit.
Florin Chelariu, agent vânzări: „Încerc să mănânc când apuc, ceva pe fugă. Câteodată câteva fructe sau ceva de ronțăit. O mâncare mai grea probabil că m-ar încetini și atunci prefer să fie ceva ușor și atunci și energia mea este altfel.”
În schimb, colega lui Andreea alocă pauzei de masă cel puțin 20 de minute.
Andreea Vintilă, specialist marketing: „De obicei îmi aduc mâncare, o pregătesc de cu seară sau de dimineață, în funcție de ce timp am în ziua respectivă și atunci când nu am timp să o pregătesc de acasă, comandăm la birou sau luăm ceva de pe drum.”
La fel procedează mai bine de o treime dintre români, arată un studiu pe tema alimentației. Peste un sfert își comandă mâncare, în timp ce aproape 20% mănâncă doar un sendviș. Pe de altă parte, peste 8% dintre angajații români rabdă de foame cât sunt la lucru, iar unul din 4 ia pauza de masă doar în unele zile. Medicii ne recomandă să nu ajungem lihniți la cină.
În caz contrar vom mânca în exces și ne vom îngrășa.
Mihaela Martin, medic nutriționist: „Mesele la ore fixe pot să aducă cu sine și obiceiuri foarte sănătoase. Mâncând la ore fixe îți poți programa masa și să ai alegeri foarte clare. Nu rămâne la voia întâmplării.”
Multe companii au realizat că masa de prânz, servită la cantină, reprezintă un beneficiu important pentru angajați. La o fabrică de panificație din Sibiu, salariații primesc zilnic, gratuit, un meniu în valoare de 25 de lei.
Alin Popa, angajat: „Mâncarea este la timp, la program. Nu te trezești pe fugă, hai să mâncăm un sandwich. Mâncarea e asigurată la ore potrivite.”
Gheorghe Niță, angajat: „Cu toate că în pauza de masă ar trebui să mâncăm cu gura închisă, dar mai radem, mai povestim între noi, mai socializăm și contează foarte mult și asta."
Masa de prânz la comun duce la creșterea productivității, recunoaște conducerea.
Iulian Niță, reprezentant fabrică: „Se creează o echipă. Ei lucrează ca într-o famile.”
Legea spune că pauza de masă este un drept al angajaților, însă regulamentele interne ale fiecărei companii stabilesc ora și durata. Timpul necesar prânzului se adaugă programului de lucru.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!