Analiză. Câți bani ar putea pierde cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei


Ultimul update: Miercuri 17 Iulie 2019 19:40
Data publicarii: Miercuri 17 Iulie 2019 19:40
Categorie: Stiri actuale

Toți beneficiarii de pensii mari ar putea plăti în curând taxa de solidaritate. Iar valoarea acestei taxe ar putea fi între 30 - 50 % din tot ce depășește 10.000 de lei, anunță reprezentanții Guvernului.

După ce în ultimele zile au declarat că vor să taxeze doar pensiile speciale mari obținute de parlamentari, magistrați, militari, aviatori sau diplomați, oficialii nu mai iau acum în considerare doar aceste categorii. Analiștii spun că impozitarea progresivă a pensiilor de contribuții este incorectă, iar Consiliul Superior al Magistraturii avertizează asupra unui posibil conflict constituțional.

Scenariul impozitării progresive a tuturor pensiilor care depăşesc 10.000 de lei a fost lansat marţi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Acesta vorbea despre o taxă de solidaritate.

În prezent toate pensiile sub 2000 de lei nu sunt impozitate. Ce trece de acest nivel este impozitat cu 10%, la fel ca salariile. Propunerea ar fi că tot ce trece de 10.000 de lei să fie taxat cu 50, 40 sau 30%. Ministrul Finanţelor spune că acest plafon de 10.000 nu este încă bătut în cuie, deci s-ar putea să coboare. În orice formă ar fi, am avea de fapt o impozitare progresivă a veniturilor din pensii. Ministrul Muncii confirma acest scenariu.

Marius Budăi, ministrul Muncii: "Da, dar decizia nu e luată şi eu nu cred că taxa de solidaritate e cel mai bun cuvânt, ci poate impozitarea veniturilor"

Dacă ar fi să se impoziteze doar sumele care trec de 10.000 de lei, ar fi vorba de doar 300 de pensii de contributivitate potrivit datelor Ministerului Muncii. Adică pensiile la care oamenii care au avut venituri mari au plătit dările lună de lună. S-ar mai adăuga 4.046 pentru magistraţi, aviatori, grefieri, diplomaţi sau înalţi funcţionari şi membri ai curţii de conturi.

Iancu Gudă, preşedintele Asociaţiei Analistilolor Financiar Bancari: "Nu cred că este justă şi nedreptăţeşte pe toţi cei care au contribuit de-a lungul vieţii şi merita aceste pensii. Evident că toate aceste modificări de reducere de cheltuieli vin dintr-o nevoie de bani pentru că deficitul pe prima jumătate de an a ajuns la 1,5% din PIB, maximul din ultimul deceniu".

Fost judecător la Curtea Constituţională, Augustin Zegrean, susţine că măsurile anunţate sunt de un cinism ieşit din comun.

Augustin Zegrean: "Mulţi dintre cei care au aceste pensii speciale, mă refer la foşti poliţişti, foşti ofiţeri, foşti magistraţi, au ieşit în pensie pentru că au fost ademeniţi să iasă în pensie. S-a dat lege prin care au fost atraşi să iasă în pensie pentru că li s-a dat o pensie mare şi vii după aceea şi le tai pensia? Este o soluţie total împotriva principiilor constituţionale"

Consiliul Suprem al Magistraturii a reacţionat spunând că pensia de serviciu nu este pentru un privilegiu ci o compensaţie pentru regimul strict pe care îl au, spre deosebire de ceilalţi asiguraţi. CSM avertizează că dacă aceasta măsură va fi aplicată, poate generă un conflict de natura constituţională.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Reacția CSM cu privire la planul Guvernului de a taxa pensiile
Reacția CSM cu privire la planul Guvernului de a taxa pensiile
Taxă pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei. Ce spun sursele politice
Taxă pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei. Ce spun sursele politice
Anunțul premierului Viorica Dăncilă privind pensiile și salariile românilor
Anunțul premierului Viorica Dăncilă privind pensiile și salariile românilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Fifor
Fifor anunţă o OUG prin care şefii din MAI să aibă mandate pe perioadă determinată
Tânără căutată în Capitală, după ce a sunat la 112 şi a anunţat că e ţinută cu forţa
Ministerul Apărării continuă recrutarea şi în septembrie. Armata are nevoie de soldaţi
Tinerii care s-au îndrăgostit pe litoral. ”Arată bine, e frumoasă, deșteaptă”
Fostul şef al CJ Brăila, condamnat la 3 ani şi 8 luni, a fost eliberat după nici 2 luni
Incidente dese cu trotinetele, care au ajuns până și pe autostradă. Ce reguli se pregătesc
Cum ajung turiștii să își găsească sfârșitul în mare. ”Era să o pățesc, curenții m-au tras în larg”
”Culoarul înecaților” de pe litoral a mai făcut o victimă. Salvamarii, și ei în pericol
BIAS 2019. Spectatorii pot admira noul ATR-72, care va intra în flota TAROM
Judecătorul Cristi Danileț: Un magistrat nu poate fi ministru, asta a decis recent CCR
O femeie din Târgu Mureș are grijă de 55 de maimuţe. "Tot timpul ești băgat în priză"
Mai mulți migranți, pe cale să ajungă ilegal în Ungaria. Planul pus la cale de străini
Reacția a 3 copii orfani, atunci când și-au văzut casa în flăcări. ”A fost șoc”