Mese grele de Crăciun. Cât zahăr conțin dulciurile de sezon și cum putem să nu depășim aportul zilnic recomandat
Nu mai e mult până când ne vom aşeza cu toţii la masa de sărbătoare plină de mâncăruri grele.
Problema este că le vom combina cu dulciuri care au foarte mult zahăr. Specialiștii nu le interzic, dar ne îndeamnă să fim ponderați. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, zahărul nu trebuie să depășească 10% din aportul energetic zilnic pentru toate grupele de vârstă.
Frumos ornate, prăjiturile sunt printre dulciurile cu cele mai multe calorii. O singură bucată poate să conţină 2, 3 sau chiar 4 lingurițe de zahăr.
Iar dacă nu ne limităm la atât ajungem să mâncăm peste 30 de lingurițe de zahăr adăugat, adică în jur de 150 grame.
Georgiana Stan este nutriționist și ne-a făcut un calcul pentru dulciurile de sezon dar și cât zahăr conține fiecare.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zahăr să nu depășească 10 la sută din totalul caloriilor zilnice, adică 25 de grame de zahăr pe zi- aproximativ 5 lingurițe- pentru un cosum de 2 mii de calorii la o persoan adultă.
Georgiana Stan, Nutriţionist: "E important să păstrăm un echilibru pentru a evita efectele negative pe termen lung asupra sănătăţii, cum ar fi creştere în greutate, fluctualii ale glicemiei, boli melabolice."
”Tot cele cu zahăr se vând”
Administratorii acestei cofetării artizanale din Baia Mare au încercat să reducă gramajul de zahăr din prăjituri.
Însă, înainte de a aschimba rețetele și-au rugat clienții să completeze un formular. Deși răspunsurile au fost în favoarea reducerii zahărului, vânzările arată că oamenii preferă în continuare produsele dulci.
Sonia Bacalov, Administrator Cofetărie Artizanală: "Tot cele cu zahăr se vând. Oferta cofetăriilor vine şi în urma cererii clienţilor. Nu avem rafturi întregi de produse fără zahăr pentru că nu e cerere".
Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, 1,27 milioane de persoane din România sunt în evidența medicilor cu diabet zaharat. Iar Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică confirma că 60 la sută dintre români sunt supraponderali sau obezi.