Cat valoreaza datele tale pentru hackerii ce-ti fura informatiile direct de pe card, cand faci plati
Fiti foarte atenti cand platiti cu cardul. In momentul in care trece prin POS, in magazine sau benzinarii, hackerii va pot fura datele personale, pentru ca apoi sa va goleasca si contul.
In acest mod, infractorii, cei mai multi romani, dau lovitura dupa lovitura in Europa si Australia. Autoritatile se tem ca valul de furturi cibernetice va ajunge si in Romania.
Miliarde de lei anual sunt tranzactionate prin plati cu cardul. La supermarchet, benzinarie, restaurant sau farmacie, oamenii folosesc cardul. Serverele acestor locuri, care stocheaza datele transmise de la POS-uri, au devenit o tinta importanta pentru infactorii cibernetici.
Alegeri 2024
11:33
Reacția Kremlinului după victoria lui Călin Georgescu. Reuters: Succesul lui ameninţă poziţia ferm proucraineană a României
11:25
Elena Lasconi s-a clasat pe locul al treilea în oraşul său natal. Cine a fost pe primul loc
11:12
Purtătorul de cuvânt al PSD: Trăim sfârşitul istoriei, aşa cum o ştiam şi ne-o imaginam pentru noi şi copii
11:08
Călin Georgescu, de la campanie pe TikTok la numărul 1 la prezidențiale. Declarațiile care l-au calificat prorus
Atunci cand platim cu cardul, acesta este trecut prin fanta POS-ului. In acel moment, toate informatiile bancare din acest card merg catre un server iar datele devin vulnerabile.
"Informatiile bancare: nume, numar de cont si codul PIN ajung initial in serverul corespunzator terminalului la care sunt legate pos-urile. Aici, daca serverul nu este bine securizat, hackerul introduce un virus", spune un ofiter pentru criminalitate informatica.
Acesta fura datele imediat ce sunt transmise de la POS si pana sa ajunga in serverul bancii care finalizeaza tranzactia.
"Aceste date sunt stocate pe sistemele lor, apoi sunt vandute prin intermediul unor forumuri specializate, avanad pretul de 5-10 dolari bucata", ne avertizeaza specialistii.
Cu alte cuvinte, pot trece cateva saptamani sau luni pana cand ne trezim ca ramanem fara bani pe card.
Au patit-o deja sute de cetateni din Europa, Australia sau America, unde hackeri din Romania fac ravagii.
"Acestia, datorita cunostintelor tehnice, nu au neaparat nevoie de multe persoane in jurul lor ca sa faca aceasta activitate. Au nevoie de un calculator, internet si cateva aplicatii. Cunosc modalitatile prin care un sistem informatic poate fi compromis", ne explica un specialist.
Responsabilitatea revine asadar administratorilor de servere.
Noi, ca utilizatori de carduri, nu putem stii daca astfel de servere au fost sau nu compromise. Asadar, cum ne putem proteja conturile? O metoda simpla si deja folosita de bancile din Romania este cea a alertei prin SMS. Cand din cont sunt retrasi mai mult de 200 de lei, primin un mesaj cu aceasta informatie. Atunci stim daca noi am facut sau nu vreo tranzactie.
La orice suspiciune ca cineva i-ar fi utilizat cardul, titularul trebuie sa sune urgent la banca, pentru a bloca alta tranzactie.
Sursa: Pro TV
Etichete: politie, specialisti, carduri, pos, informatii,
Dată publicare:
08-06-2013 19:46